Terra Vita: το πιστοποιημένο κυθηραϊκό ελαιόλαδο

Το πιστοποιημένο κυθηραϊκό ελαιόλαδο ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία, με προορισμό 49 καταναλωτές που πλέον απολαμβάνουν τη μοναδική του ποιότητα και γεύση.

Με την πιστοποίηση Terra Vita εξασφαλίστηκε προστιθέμενη αξία 16% επί του τελικού προϊόντος και -παράλληλα- οι Γερμανοί καταναλωτές ήρθαν «κοντά» στα Κύθηρα και έγινε γνωστή η αειφόρος παραγωγή ελαιολάδου στο νησί.

Με τον συντονισμό του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και την άρτια συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου Κυθήρων και τους εκπροσώπους των Γερμανών καταναλωτών, ο κύκλος της πρώτης χρονιάς της πιστοποίησης έκλεισε με επιτυχία. Μετά την πρώτη συνάντηση φορέων και παραγωγών, τον Μάρτιο του 2020, την εκκίνηση του έργου «Terra Kytheria», την άνοιξη του 2021, τις έρευνες πεδίου, την ολοκλήρωση του προτύπου, την πιστοποίηση 32 παραγωγών και 3 ελαιοτριβείων -μεταξύ πολλών άλλων εργασιών- κατακτήθηκε η πρώτη εμπορική επιτυχία.

Η εξαγωγή του ελαιολάδου στη Γερμανία αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης «βραχείας αλυσίδας αξίας» που προάγει την άμεση και αμοιβαία επωφελή συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών. Σε αυτή τη σχέση οι καταναλωτές είναι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι με αίσθημα ηθικής ευθύνης στηρίζουν δίκαιες εμπορικές συνδιαλλαγές με τους παραγωγούς. Για να δημιουργηθεί αυτή η αλυσίδα, έγινε ενημέρωση για το πιστοποιημένο κυθηραϊκό ελαιόλαδο στη Γερμανία, οργανώθηκε η ομάδα καταναλωτών και υποστηρίχθηκε όλη η διαδικασία τιμολόγησης, συσκευασίας και μεταφοράς, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Η εμπειρία αυτή αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και ήδη υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα από την πλευρά των καταναλωτών και άλλων φορέων. H προώθηση της πιστοποίησης Terra Vita και των πιστοποιημένων προϊόντων υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Terra Graeca: Small Farm to Market». Το επόμενο διάστημα θα λάβει χώρα συστηματική προβολή της πιστοποίησης και των πιστοποιημένων προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο Κυθήρων, σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές, η συμμετοχή σε εκθέσεις και η ανάπτυξη σχέσεων με ομάδες καταναλωτών.

Παράλληλα, ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος πιστοποιήσεων παραγωγών και ελαιοτριβείων στα Κύθηρα και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία του ΚΙΠΑ στο email [email protected] και στα εξής τηλέφωνα: 210.3832806 (Δευτέρα-Πέμπτη 09.00-15.00) και 27360.37006 (Δευτέρα-Παρασκευή απογεύματα 18.00-20.00).

 

Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι:

Το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των αγροτών στη Λήμνο και τα Κύθηρα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών αυτών. Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση οραματιζόμαστε τις τοπικές κοινότητες να ευημερούν σε παραγωγικά και υγιή αγροοικοσυστήματα γεμάτα ζωή! Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA

To πρόγραμμα «Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα» έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.   Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Terra Lemnia

Η πιστοποίηση Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα αφορά τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών. Περισσότερες πληροφορίες:  Web