Κουραμπιέδες από χιόνι

Παραγωγή: Ελλάδα 2023 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Οικογενειακή Κομεντί 

* * * 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιμιτσέλης 

Σενάριο: Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, Αγνή & Χάρης Χιώτης 

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Κατερίνα Γερονικολού, Μιχάλης Ρέππας, Νικολέττα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλλη, Πάνος Σταθακόπουλος, Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή, Στέλλα Μουρίκη, Στρατής Ζαχαρής, Κατερίνα Τσάβαλου. 

ΣΥΝΟΨΗ: Σε ένα γραφικό ορεινό χωριό, ένας ιδιόρρυθμος ζαχαροπλάστης, ο κύριος Παναγιώτης, αναγκάζεται λόγω συνθηκών να κρύψει στο σπίτι του την μικρούλα Φανή. Γρήγορα τα δυο εγγόνια του και ένας φίλος τους την ανακαλύπτουν αλλά κρατούν το μυστικό. Τα τέσσερα παιδιά και ο κύριος Παναγιώτης θα ζήσουν μια υπέροχη περιπέτεια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεγελάσουν τους πάντες και κυρίως την κόρη του κυρίου Παναγιώτη και τον γιατρό του χωριού. Θα καταφέρουν να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; 

«…Δωσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει!». Όμως για το συγκεκριμένο, γλυκό σαν κουραμπιέ, παραμύθι, είναι ένα τραγικό γεγονός που δίνει κλώτσο στην ανέμη να γυρίσει. Ένα γεγονός που το σενάριο των Παπαθανασίου -Ρέππα και των αδελφών Χιώτη δεν παραλείπει να επισημάνει, σηματοδοτώντας αλλά και ταυτόχρονα αφήνοντας πίσω το ρεαλισμό μιας σκληρής επαρχιακής πραγματικότητας καθώς εισβάλλει στο κάδρο η παιδική φαντασία και όλα μοιάζουν μαγικά. Από κει και πέρα οι Αμερικάνικες Χριστουγεννιάτικες ταινίες- σήμα κατατεθέν της εταιρείας Hallmark-έχουν τον πρώτο λόγο καθώς η Ελληνική ορεινή επαρχία μετατρέπεται σε καρτ-ποστάλ από το Κολοράντο και ο ιδιόρρυθμος ζαχαροπλάστης του χωριού σε καλοκάγαθο αντίγραφο του Άγιου Βασίλη που ανταλλάσσει τη μοναξιά του με την παιδική αφέλεια των μικρών «βοηθών» του. Όλα εξελίσσονται σχεδόν αναμενόμενα αν και το σπαρταριστό κατά διαστήματα μπόλιασμα της αφήγησης με χαρακτήρες απευθείας από τους Συμπέθερους από τα Τίρανα (απολαυστική Νικολέτα Βλαβιανού) προσγειώνει την ταινία σε μια ελληνικότατη φάρσα τύπου Μόνος στο σπίτι στο χωριό!

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να εξελιχθούν τραγελαφικά αν ο Γιάννης Τσιμιτσέλης δεν τα διαχειριζόταν με ένα απίστευτο επαγγελματισμό και μια σωστή αίσθηση του αφηγηματικού ρυθμού, στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια. Και κυρίως αν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος που κάνει εδώ μια από τις πιο σπουδαίες κινηματογραφικές του εμφανίσεις στο ρόλο του αξιολάτρευτου ζαχαροπλάστη.

Μια κάπως αταίριαστη αλλά γλυκιά ταινία που είναι προορισμένη να έχει πολλές χριστουγεννιάτικες επαναληπτικές προβολές στα επόμενα χρόνια. Ίσως και, γιατί όχι, ένα sequel. 

Διανομή: GD Plus Productions

Στους κινηματογράφους από 14.12.23