«Προς Μενοικέα» μια παυσίλυπος κωμωδία

Υπάρχει άραγε η ευτυχία; Παλιό όσο και ο άνθρωπος το ερώτημα. Το θέτει εκ νέου η παράσταση Προς Μενοικέα, χωρίς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να το εξαντλήσει. 

Ο σκηνοθέτης της Δαμιανός Κωνσταντινίδης αναζητά την απάντηση σε έναν από τους πιο γνωστούς παραμυθητικούς λόγους της αρχαιότητας: το διάσημο εγχειρίδιο ευδαιμονίας, την «προς Μενοικέα» επιστολή του Επίκουρου, ο οποίος θεωρεί την ψυχική υγεία και ηρεμία βασική προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη ζωή. Στην επιστολή αυτή αντιπαραβάλλονται μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που πέρασαν από ψυχικές νόσους, καθώς και η προσωπική ματιά των ηθοποιών της παράστασης. 

Τι είναι η ψυχική υγεία και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε; η ερώτηση κυριαρχεί όχι μόνο μέσα στη γυάλα της παράστασης αλλά και έξω, στην καθημερινότητά μας -  τη θέτει όλο και πιο έντονα η σημερινή εποχή. 

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Angelus Novus που τον Οκτώβριο του 2023 απέσπασε το Βραβείο Επιτελεστικού Έργου από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για την παραγωγή της “Λούνα- θέατρο στο λεωφορείο”. 

Η  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

Βρισκόμαστε σε ένα θεραπευτήριο για ψυχικά νοσούντες (τους «Μενοικείς»). Ο μικρόκοσμος αυτός λειτουργεί ως μεταφορά ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνίας με τα άγχη της, τις κρίσεις της, την επικρεμάμενη πάνω της απειλή ενός επικείμενου θανάτου, την κατάθλιψη που την μαστίζει. Τα πρόσωπα του έργου έρχονται σε επαφή με την οντολογική αγωνία σε όλο της το μεγαλείο. Καταφέρνουν, όμως, κάποια στιγμή, αν όχι να απαλλαγούν από το ψυχικό άλγος, να βρουν τουλάχιστον μια διέξοδο. Βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν πάλι στα πόδια τους, καταφέρνουν να ζήσουν. 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 

Επιλέξαμε τον χώρο της ψυχιατρικής κλινικής ως χώρο δράσης, γιατί εκεί διακρίνεται καλύτερα και στην έξαρσή του το «πρόβλημα» όπως και η ανάγκη επίλυσής του. Η δυστυχία, το αδιέξοδο, η αγωνία, η ταραχή και η ανάγκη για ευτυχία, για μια διέξοδο, για ηρεμία. Αυτήν την πορεία θέλουμε να δείξουμε. Από το σκοτάδι του νου στο φως, αν όχι της ευτυχίας, μιας κάποιας ελπίδας, μιας προοπτικής συνθηκολόγησης με τον εαυτό και τον κόσμο. Κύριο ζητούμενο είναι να εντάξουμε στον ανθρώπινο χάρτη, αυτούς που η κοινωνία, θέλοντας να τους αποκλείσει από το σώμα της, τους σπρώχνει στο περιθώριο, τους στιγματίζει. Μήπως γιατί αποτελούν την πιστότερη εικόνα της; 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από:

- την «Προς Μενοικέα» επιστολή του Επίκουρου σε μετάφραση Ελένης Μερκενίδου

- κείμενα των ηθοποιών και του σκηνοθέτη της παράστασης

- αποσπάσματα από μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που νόσησαν από ψυχικές νόσους: Έλενας Ακρίτα (Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια, ΔΙΟΠΤΡΑ, 2022), Φώτη Θαλασσινού (Τα Ημερολόγιά μου, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ,  2015), Μαργαρίτας Καραπάνου και Φωτεινής Τσαλίκογλου (Μήπως; Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, 2019), Νίκου Καρούζου, Λένας Κιτσοπούλου, Αύγουστου Κορτώ (Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2020), Βένης Παπαδημητρίου (Το Eκκρεμές του Nου, Ζώντας με τη Διπολική Διαταραχή, εκδόσεις ΆΛΛΩΣΤΕ, 2017[https://alloste.gr/psycology-efzhn/74-to-ekkremes-tou-nou-dipoliki.html], Ντάντε Αλιγκέρι, Σάμουελ Μπέκετ, Στιγκ Ντάγκερμαν, Ντόροθι Πάρκερ, Σύλβια Πλαθ,  Ουίλλιαμ Στάιρον (Θέα στο σκοτάδι, χρονικό μιας τρέλας, μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου, ΠΟΤΑΜΟΣ,  2003) 

- φύλλα οδηγιών χρήσης αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωτικών, αγχολυτικών και συναφών φαρμάκων.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένου παράστασης - Σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Σκηνικά – Κοστούμια Απόστολος Αποστολίδης

Μουσική Γιώργος Χρυσικός

Κίνηση Ιωάννα Μήτσικα

Φωτισμοί Σωτήρης Ρουμελιώτης

 

Ηθοποιοί: Θάνος Διμηνάς, Ελένη Μακίσογλου, Γιάννης Μονοκρούσος, Αντιγόνη Μπάρμπα, Δανάη Τσιοπλή.

 

Φωτογραφίες Buba Soso Gabedava

Γραφιστικά Nastyl

Stage manager Αντωνία Γεωργιάδου

Διεύθυνση παραγωγής & Επικοινωνίας Στέλλα Τενεκετζή

 

Παραγωγή Angelus Novus

Οργάνωση παραγωγής Electra Social Company

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού 

Οι συντελεστές ευχαριστούν το Νοσοκομείο Αφροδισίων Νόσων Θεσσαλονίκης και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 5 Απριλίου στις 21.30

Ημέρες και ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 05, 12, 19 Απριλίου στις 21.30 /  Σάββατο 06, 13, 20 Απριλίου στις 20.00 και 22.00 /

Κυριακή 07, 14, 21 Απριλίου στις 20.00

Τόπος: Transcendance, Πολυξένης Αντωνίου 4 - Θεσσαλονίκη

Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά

Εισιτήρια:

Προπώληση:  10 ευρώ γενική είσοδος / 8 ευρώ φοιτητικό - ατέλειες

Ταμείο: 14 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ φοιτητικό - ατέλειες

Προπώληση:  https://www.ticketservices.gr/event/pros-menoikea

Πληροφορίες /  Κρατήσεις: 6975539982

Στις 5 Απριλίου λοιπόν φθάνει η στιγμή που θα συναντήσει το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) μια παράσταση που υπόσχεται...να μη μοιάζει με καμμία άλλη!