Gamlet (Hamlet) - ‘Αμλετ (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΕΣΣΔ - 1964

Διάρκεια:  140 λεπτά (Ασπρόμαυρο)

Είδος: Δράμα      

Σκηνοθεσία: Grigori Kozintsev

Πρωταγωνιστούν: Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzina, Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya.

Υπόθεση: Ο "Άμλετ" του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ θεωρείται η καλύτερη μετά από αυτήν του Λόρενς Ολίβιε  κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Σαίξπηρ. Συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Μπόρις Πάστερνακ που έκανε την μετάφραση και προσαρμογή του έργου και ο μέγιστος Ρώσος συνθέτης του 20ου Αιώνα Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Κάποιοι κριτικοί κατατάσσουν την ταινία στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου ενώ η μνημειώδης ερμηνεία του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηματοδότησε την ιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα και υποχρέωσε τον έτερο μεγάλο Άμλετ, τον Λόρενς Ολίβιε, να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του.

Ο σοβιετικός σκηνοθέτης, μένοντας απόλυτα πιστός στο θεατρικό κείμενο, ερμηνεύει τις πράξεις του διασημότερου σαιξπηρικού ήρωα κάτω από μια ιστορική όσο και υπαρξιακή οπτική. Η ταινία ολοκληρώθηκε μετά από οκτάχρονη επεξεργασία του σεναρίου και δύο χρόνια γυρισμάτων το 1963 και προβλήθηκε το 1964, αποτέλεσε δε την επίσημη συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.

«To be or not to be?». Το ερώτημα τίθεται για πρώτη φορά ως φιλοσοφική αναζήτηση. Και η αυτοκτονία του πρίγκιπα έρχεται ως πράξη διαμαρτυρίας για το «κάτι σάπιο που υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» και όχι ως υποταγή στη μοίρα.

Είναι ευτύχημα που υπάρχει ακόμη δυνατότητα θέασης τέτοιων κλασικών αριστουργημάτων στο φυσικό τους χώρο, την κινηματογραφική αίθουσα.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 06.12.12