Bella Addormentata (Dormant Beauty)

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2012

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Δράμα  

Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio

Πρωταγωνιστούν: Tony Servillo, Isabelle Huppert, Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Pier Giorgio Bellocchio, Gianmarco Tognazzzi, Brenno Placido, Fabrizio Falco.

Υπόθεση: Μια ταινία βασισμένη στις δραματικές τελευταίες 6 ημέρες από τη ζωή της Ελουάνα Ενγκλάρο, μιας νεαρής γυναίκας η οποία βυθίστηκε σε κώμα ύστερα από τροχαίο ατύχημα το 1992 και παρέμεινε έτσι για 17 ολόκληρα χρόνια. Η Ελουάνα δίχασε την κοινή γνώμη της Ιταλίας και έγινε το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στο θάνατο, στο οποίο αντιτάσσεται κατηγορηματικά η Καθολική Εκκλησία.

Ο πατέρας της κοπέλας για περισσότερο από μια δεκαετία ζητούσε την ευθανασία της κόρης του, το δικαίωμα της σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Η τραγωδία της Ελουάνα, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2009, μετατράπηκε σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα με το δικαστικό σύστημα να βρίσκεται αντιμέτωπο με την πληθωρική παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Βατικανό να εναντιώνεται απέναντι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Έχοντας την πολύκροτη υπόθεση της Ελουάνα στο φόντο, ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο αφηγείται μικρές ιστορίες απώλειας οι οποίες σχετίζονται άμεσα και έμμεσα μ’ αυτήν. Η κάθε μία από αυτές τις ιστορίες είναι πολυεπίπεδη και ζωντανή και κάθε εμπλεκόμενος χαρακτήρας προβάλει μια έντονη και καθοριστική πάλη με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις του, καταλήγοντας πάντοτε στο πιο καίριο απ’όλα τα ερωτήματα: «Ποιος θέτει τελικά τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου;» 

Αν και ασκήθηκαν πολλές πιέσεις από διάφορους κρατικούς παράγοντες προκειμένου να εμποδίσουν το γύρισμα της ταινίας και υπήρξαν πολλά εμπόδια στη χρηματοδότησή της, η ταινία του δαιμόνιου 75χρονου δημιουργού κατάφερε να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει επίσημη συμμετοχή της Ιταλίας στο Φεστιβάλ Βενετίας στο οποίο βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο Brian.


Διανομή: Videorama Films

Αποκλειστικά στην Αίθουσα ΑΣΤΥ από 27.12.12


Η Ωραία Κοιμωμένη - τρέιλερ με ελληνικούς... από myfilm-gr