Mat (Mother) - Η Μάνα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση – 1926

Διάρκεια:  89 λεπτά (Ασπρόμαυρο-Βωβό)

Είδος: Δράμα    

Σκηνοθεσία: Vsevolod Pudovkin  

Πρωταγωνιστούν: Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Aleksandr Chistnyakov, Anna Zemtsova

Υπόθεση: Η ιστορία της Μάνας εξελίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα στη Ρωσία, καθώς οι συνεχείς διαμαρτυρίες των πεινασμένων προλετάριων κατά του τσαρικού κράτους οδηγούν στην πρώτη ρώσικη επανάσταση του 1905. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται ανύποπτο όργανο που οδηγεί στη σύλληψη του επαναστάτη γιου της που με τη σειρά της προκαλεί την αφύπνισή της και την οδηγεί να γίνει μέλος του εργατικούς κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδραση του.

Το μυθιστόρημα που οδήγησε στο πάνθεον των Ρώσων κλασικών το συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι μεταφέρεται με δύναμη στη μεγάλη οθόνη από τον νεαρό τότε  Ρώσο θεωρητικό της τέχνης Πουντόβκιν με λαμπρά αποτελέσματα.

Η ταινία υπήρξε πρωτοπόρα στην χρήση του μοντάζ ως αφηγηματικού όπλου και έδειξε το δρόμο για την καθιέρωση του κλασικού σήμερα Χολιγουντιανού μοντέλου αφήγησης. Σε παλαιότερες εποχές συμπεριλήφθηκε στις 12 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Δυστυχώς, 87 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του το κλασσικό αυτό αριστούργημα του ορμητικού τότε σοσιαλιστικού κινηματογράφου αρχίζει να γίνεται ξανά επίκαιρο…

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 10.01.13