Φιλιά εις τα Παιδιά

Παραγωγή: Ελλάδα - 2011

Διάρκεια:  115 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ     

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

Υπόθεση: Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.  Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους  κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών. Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Η έρευνα για την ταινία ξεκίνησε το 2006, με αφορμή την έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων “Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής” του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Τα γυρίσματα έγιναν στο χρονικό διάστημα 2007-2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά & στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Η παραγωγή έγινε με τη συνεργασία, υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση αρκετών φορέων, Μουσείων και Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ταινία έχει προβληθεί και βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης πολλών ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους (όπως το πολυβραβευμένο «Ένας Λαμπερός Ήλιος» του 2000 με τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου) δημιούργησε ένα ντοκουμέντο όχι για τους επιζώντες αλλά για τους κρυμμένους ανθρώπους που επιβίωσαν στη σκιά χάνοντας για πάντα την παιδική αθωότητα κάτω από τον ήχο της Ναζιστικής μπότας. Πολύτιμες πληροφορίες για τα μικρά και καθημερινά πράγματα μιας άλλης εποχής διαπερνούν την ταινία και την κάνουν κάτι παραπάνω από μια μαρτυρία για τα θύματα του Ναζισμού.

Διανομή: Carousel Films

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 07.02.13