Les Miserables – Οι Άθλιοι

Παραγωγή: Βρετανία - 2012

Διάρκεια: 158 λεπτά

Είδος:  Μιούζικαλ

Σκηνοθεσία: Tom Hooper

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Ann Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Samantha Barks, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Daniel Huttlestone.

Υπόθεση: Ο θρυλικός πια Γιάννης Αγιάννης (Χιου Τζάκμαν), πρώην κατάδικος, τα καταφέρνει να γίνει πλούσιος και δήμαρχος μιας πόλης της Γαλλίας, μολονότι συνεχώς καταδιώκεται από τον αδίστακτο αστυνομικό Ιαβέρη. Μετά από χρόνια ο Αγιάννης γνωρίζει τη Φαντίν, η οποία, αφού απολύθηκε από το εργοστάσιο όπου δούλευε όταν μαθεύτηκε ότι έχει εξώγαμο παιδί, κατέληξε στην πορνεία. Πριν πεθάνει, η Φαντίν παρακαλά τον Γιάννη Αγιάννη να φροντίσει το παιδί της, τη μικρή Κοζέτ. Τότε όλα αλλάζουν για τον ήρωα, ακόμα μια φορά.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μιούζικαλ των Αλέν Μπουμπλίλ, Κλοντ-Μισέλ Σόνμπεργκ (οι οποίοι έγραψαν και ένα τραγούδι αποκλειστικά και μόνο για την κινηματογραφική μεταφορά-Suddenly) και Χέρμπερτ Κρέτζμερ (που υπογράφει τους στίχους), το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ομώνυμο κλασσικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ. Το δημοφιλέστερο και κατ΄εξοχήν νατουραλιστικό ανάγνωσμα του 19ου αιώνα που γράφτηκε το 1862 δυστυχώς παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα. Φτωχοί και κατατρεγμένοι συνεχίζουν να υπάρχουν και στον αιώνα της τεχνολογίας.

Το μιούζικαλ προωτοανέβηκε στο Γαλλικό θέατρο  το 1978 αλλά ξεκίνησε τη θριαμβευτική του πορεία  από το Λονδίνο το 1985. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ για το «Λόγο του Βασιλιά» Τομ Χούπερ. Βραβευμένη ήδη με 3 χρυσές σφαίρες η ταινία οδεύει προς την Οσκαρική αναμέτρηση φορτωμένη με 8 υποψηφιότητες. Φαβορί για Όσκαρ 2ου γυναικείου ρόλου θεωρείται ήδη η υποψηφιότητα της Αν Χάθαγουεη.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Η απόδοση των τραγουδιών είναι της Μαριάννας  Τόλη.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 14.02.13


Οι Άθλιοι (Les Misérables) ελληνικοί υπότιτλοι... από myfilm-gr