Wadjda – Το Απαγορευμένο Ποδήλατο

Παραγωγή: Σαουδική Αραβία/Γερμανία – 2012

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Haifaa Al-Mansour

Πρωταγωνιστούν: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf, Dana Abdulillah, Rehab Ahmed, Rafa Al Sanea.

Υπόθεση: Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριγιάντ, πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και οι σκανδαλιές της στο σχολείο τη φέρνουν συνεχώς σε δύσκολη θέση. Το αντικείμενο της λατρείας της όμως είναι  ένα γυαλιστερό πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο! Μεταξύ πολλών άλλων που δεν μπορεί να κάνει ένα κορίτσι!

Μια υπέροχη έκπληξη από μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με τα «αμαρτωλά» θεάματα και απαγορεύει τη δημόσια προβολή ταινιών για να αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Όταν υπάρχει όμως ανάγκη, θέληση και ταλέντο βρίσκεται ο τρόπος. Και η επίμονη και ταλαντούχα Χάιφα Αλ Μανσούρ κατάφερε να μιλήσει σε εκατομμύρια θεατές κάθε φυλής και θρησκείας, να μαζέψει πάμπολλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τρία στο Φεστιβάλ Βενετίας και να ωθήσει τις Σαουδαραβικές αρχές να υποβάλλουν για πρώτη φορά ταινία για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Πολλοί μικροί θρίαμβοι για μια ταινία που ανοίγει παράθυρο σε έναν άγνωστο στη Δύση κόσμο. Αξέχαστη η παρουσία της 12χρονης πρωταγωνίστριας Γουάαντ Μοχάμεντ και πολύ αξιόλογες ερμηνείες από τη μεγαλύτερη σταρ της χώρας της Ρεμ Αμπντάλα και την πολυτάλαντη ηθοποιό και σκηνοθέτη Άχεντ στους ρόλους της μητέρας και της δασκάλας αντίστοιχα. Για Oscar!

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 26.09.13