Gravity (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2013

Διάρκεια: 91 λεπτά

Είδος: Διαστημική Περιπέτεια  

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron

Πρωταγωνιστούν: Sandra Bullock, George Clooney και οι φωνές των Ed Harris, Phaldut Sharma, Orto Ignatiussen.

Υπόθεση: H Δρ. Ράιαν Στόουν (Μπούλοκ) είναι μια λαμπρή επιστήμονας στην πρώτη αποστολή της στο διάστημα, υπό την καθοδήγηση του βετεράνου αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι (Κλούνει). Σε μια αποστολή ρουτίνας όμως συμβαίνει το χειρότερο. Θραύσματα από κατεστραμμένους δορυφόρους που περιφέρονται με ιλλιγιώδη ταχύτητα γύρω απ΄τη γη πέφτουν πάνω στο διαστημόπλοιό τους που καταστρέφεται παρασύροντας στο θάνατο τα μέλη της αποστολής εκτός από τους δύο τους που εντελώς μόνοι και αβοήθητοι, αιωρούνται δεμένοι μεταξύ τους στο διάστημα. Όταν μάλιστα καταστρέφονται και τα συστήματα επικοινωνίας με το Χιούστον η εκκωφαντική σιωπή του διαστήματος μαρτυρά ότι έχουν χάσει πια κάθε σύνδεσμο με τη Γη και κάθε ελπίδα να σωθούν. Με τον πανικό να έχει καταλάβει τη Δρ. Στόουν που ταυτόχρονα της τελειώνει το οξυγόνο ο μόνος ψύχραιμος που μένει να καθοδηγήσει τις ενέργειές τους είναι ο φλεγματικός Κοβάλσκι… Η μοίρα όμως (και το σενάριο) επιφυλάσσουν διαφορετική τύχη στην ηρωική Δόκτορα που ανακαλύπτει σιγά σιγά τον καλά κρυμμένο εσωτερικό της κόσμο όταν έρχεται αντιμέτωπη με την παγερή απεραντοσύνη του σύμπαντος. Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα τελικά…

Έξη χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Τα παιδιά των ανθρώπων» ο γλυκύτατος 52χρονος Μεξικανός δημιουργός επιστρέφει με μια ταινία που φέρνει ξανά στην πρώτη γραμμή το διάστημα, ρεαλιστικό και χειροπιαστό πέρα από επιστημονικές και λοιπές φαντασίες. Μια χειροποίητη σχεδόν υπερπαραγωγή με ευαισθησία και μεταφυσικό υπόβαθρο αλλά και θεαματικές τρισδιάστατες εικόνες από τον μαιτρ της φωτογραφίας Εμμανουέλ Λουμπέζκι.

Ρόλος ζωής για την αγαπημένη της Αμερικής Σάντρα Μπούλοκ που είναι πολύ πιθανό να προσθέσει ένα ακόμη αγαλματίδιο στη συλλογή της ερμηνεύοντας την ναυαγό του διαστήματος Δρ. Στόουν που από την απόλυτη άρνηση της ψυχρής τεχνοκρατίας μεταβαίνει  αιωρούμενη προς την απόλυτη θέωση μέσα από τον αγώνα της για επιβίωση. Ο Κλούνι ερμηνεύει επίσης  μοναδικά τον αρχηγό της αποστολής προσθέτοντας κι αυτός στο ενεργητικό του ένα ρόλο που γράφει (έστω σύντομη) ιστορία.

Περιττό να ασχοληθεί κανείς με τις επιστημονικές-ποιητική αδεία-ανακρίβειες. Οι αληθινοί αστροναύτες που παρακολούθησαν την ταινία δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την αίσθηση που αποπνέει απεικονίζοντας τη ζωή στο διάστημα και τους θανάσιμους κινδύνους που εμπεριέχει. Must!

Διανομή: Village Films

Στις αίθουσες από 07.11.13