Μικρά Αγγλία

Παραγωγή: Ελλάδα - 2013

Διάρκεια: 160 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρύσα Παπαϊωάννου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Κατερίνα Αντωνακάκη, Ζωή Λιανοστάθη, Κλέα Σαμαντά, Βασίλης Πομώνης, Νίκος Παντζόπουλος, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Αινείας Τσαμάτης.

Υπόθεση: Άνδρος 1930. Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων με ένα μικρό στόλο που της δίνει το προσωνύμιο  «Μικρά Αγγλία». Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Έτσι όμως και άθελά της βάζει φωτιά στο ίδιο της το σπιτικό που με κόπο έχτισε από τα εμβάσματα του άντρα της για να τις προικίσει. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα. Τα χρόνια περνούν , έρχεται ο πόλεμος και μετά… μυστικά και ψυχές καταρρέουν κάτω από το βάρος της Ιστορίας.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, που εκδόθηκε το 1997, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Μια μαγευτική και ρομαντική ταινία, το ελληνικό αντίστοιχο του Τιτανικού με εκπληκτικά στάνταρ παραγωγής και υπέροχο καστ. Οι ρόλοι των δύο αδελφών πρωταγωνιστριών και της μητέρας τους ευτύχησαν ιδιαίτερα στα πρόσωπα των Πηνελόπης Τσιλίκα, Σοφίας Κόκκαλη και Αννέζας Παπαδοπούλου ωστόσο και το υπόλοιπο καστ δεν υστερεί καθόλου. Ένας ύμνος στη ναυτική ψυχή των Ελλήνων αλλά και μια διαλεκτική ανάλυση των συμβάσεων και των στερεότυπων  μιας κλειστής κοινωνίας η οικογενειακή αυτή υπερπαραγωγή (η σεναριογράφος-συγγραφέας είναι και σύζυγος του Βούλγαρη) αποτελεί την κορωνίδα του έργου ενός από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπημένους Έλληνες κινηματογραφικούς δημιουργούς. Για παραπάνω από μία θεάσεις! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 05.12.13