Το Δέντρο και η Κούνια

Παραγωγή: Ελλάδα/Σερβία – 2013

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic, Νίκος Ορφανός,  Ίρις Μήττα, Γεννάδιος Πάτσης, Γιώργος Σουξές , John Bicknell, Ελένη Κουλέτση

Υπόθεση: Η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) είναι καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία εδώ και 15 χρόνια έχει αποξενωθεί από τον ευκατάστατο πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) όταν, αψηφώντας τις επιθυμίες του, άφησε την Ελλάδα για ζωή και καριέρα στην Αγγλία. Όταν ο σύζυγός της, ο Άγγλος τραπεζίτης Χάρι (John Bicknell), μετατίθεται στην Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με νέα και δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα και για να σκεφτεί καλύτερα παίρνει την 10χρονη κόρη της, Άννα (Ίρις Μήττα), και έρχονται στην Ελλάδα μετά από πίεση του πατέρα της, για τις Πασχαλινές διακοπές. Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Ο πάτερας της πάσχει από σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την 11χρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση). Τα πράγματα στη μικρή κοινότητα εξελίσσονται ραγδαία, τα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται και η ζωή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχεται να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες των πρωταγωνιστών.

Εμπνευσμένο από ένα πραγματικό περιστατικό, το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαρίας Ντούζα διαθέτει σενάριο με βάθος χαρακτήρων και εξαιρετικά γυρίσματα της πλοκής και δύο πολύ καλές γυναικείες παρουσίες, τόσο από την σε μεγάλη ερμηνευτική φόρμα Μυρτώ Αλικάκη όσο και από τη λαμπερή πρωταγωνίστρια του Κουστουρίτσα Μιριάνα Καράνοβιτς. Η ταινία συνάντησε θερμή υποδοχή από κριτικούς και κοινό κατά την προβολή της σε μια σειρά Φεστιβάλ του εξωτερικού και ήδη ετοιμάζεται για διεθνή διανομή με τον αγγλικό τίτλο A Place Called Home.

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 06.02.14