Σάλτσα ντομάτας (Βασική συνταγή)

Υλικά για 4 μερίδες


2 κονσέρβες (800 γρ.) ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες, λιωμένες με το χέρι 

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. φρέσκο ​​θυμάρι ή 1 κ.σ. αποξηραμένο1 μικρό καρότο τριμμένο στο ψιλό

4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού

1/4 φλ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

 

Εκτέλεση

1. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι και το καρότο, και μαγειρέψτε 5 λεπτά ακόμη, μέχρι το καρότο είναι αρκετά μαλακό.

2. Προσθέστε τις ντομάτες με το χυμό τους, τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα.


Hints and tips

Σερβίρεται πάνω από ζυμαρικά μαζί με τριμμένη παρμεζάνα ή το τυρί της αρεσκείας σας.

Με τη βασική συνταγή φτιάχνουμε σύνθετες σάλτσες ντομάτας με λαχανικά, αλλαντικά, θαλασσινά κ.α.

Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί 5 ημέρες στο ψυγείο ή έως και 4 μήνες στην κατάψυξη.