Michael Kohlhaas – Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία - 2013

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Ιστορική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Arnaud Des Pallieres

Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, David Bennent, David Kross, Bruno Ganz, Denis Lavant, Roxane Duran, Paul Bartel, Swann Arlaud, Sergi López, Amira Casar, Jacques Nolot, Christian Chaussex.

Υπόθεση: Κάπου στη Γαλλία, 16ος αιώνας. Ο ευκατάστατος έμπορος αλόγων Κόλχαας αναγκάζεται να υποκύψει στη θέληση του τοπικού άρχοντα που απαιτεί διόδια με αποτέλεσμα να χάσει δύο πολύτιμα άλογα τα οποία ο άρχοντας παρακρατεί παράνομα. Όταν αργότερα στέλνει τον υπηρέτη του να τα ζητήσει τον κατασκοτώνουν στον ξύλο και τον πετάνε στο ποτάμι. Ο πεισματάρης Κολχάας κάνει μήνυση για αποζημίωση και βέβαια χάνει τη δίκη. Το δίκιο όμως τον πνίγει και τον οδηγεί σε αιματηρή εκδίκηση που μετατρέπεται σταδιακά σε ένοπλη εξέγερση με τραγικές επιπτώσεις για την οικογένειά του αλλά και για την ευρύτερη περιοχή…

Δεν είναι η πρώτη φορά που οπτικοποιείται το διήγημα του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα που παραμένει πάντα επίκαιρο. Η αδικία, η προσήλωση στο γράμμα του νόμου, ο προτεσταντισμός που αρχίζει να δυναμώνει αλλά και η φεουδαρχική αυθαιρεσία που οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία επαναστατικής συνείδησης στην ανερχόμενη αστική τάξη είναι όλα παρόντα. Μεγαλοπρεπής αλλά ίσως και βαρύγδουπη σκηνοθετικά η ταινία διαθέτει έναν από τους σπουδαιότερους σήμερα Ευρωπαίους ηθοποιούς για πρωταγωνιστή, εκπληκτικό ήχο και μουσική που τιμήθηκαν με βραβείο Σεζάρ και ακριβή αναπαράσταση της σκληρής εποχής στην οποία αναφέρεται. Αποπνέει πάντως ένα αέρα δεκαετίας του 70 τότε που ο αλλοπαρμένος Βέρνερ Χέρτζογκ γύριζε σκοτεινά έπη όπως ο Κάσπαρ Χάουζερ.

Τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου σινεμά.

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμς

Στις αίθουσες από 10.04.14