La Belle et La Bete – Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία - 2014

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Christophe Gans

Πρωταγωνιστούν: Vincent Cassell, Lea Seydoux, Andre Dussolier, Eduardo Noriega, Myriam Charleins, Audrey Lamy, Sara Giraudeau, Jonathan Demurger, Nicolas Gob, Louka Meliava, Yvonne Catterfeld, Dejan Bucin.

Υπόθεση: Γαλλία 1870. Ένας πλούσιος εφοπλιστής χάνει όλη του την περιουσία σε ναυάγιο και αναγκάζεται να αποσυρθεί στην εξοχή με τα έξι παιδιά του. Ανάμεσα τους η μικρότερη Belle, αιθέρια ευγενής και χαριτωμένη. Γυρνώντας από την πόλη όπου είχε πάει για δουλειές ο έμπορος πέφτει σε θύελλα και καταλήγει σε ένα μυστηριώδη πύργο που κατοικείται από ένα Τέρας το οποίο όμως τον φιλοξενεί και τον περιποιείται αθέατο. Όταν ο έμπορος κόβει έναν τριαντάφυλλο για να το πάει στη Belle που του είχε ζητήσει μόνο ένα ρόδο για τον κήπο της, το σκληρό Τέρας τον τιμωρεί να μείνει για πάντα αιχμάλωτος του κάστρου με τον όρο να φύγει και να επιστρέψει την επόμενη, αλλιώς θα σκοτώσει όλα του τα παιδιά. Η Belle θεωρεί τον εαυτό της υπόλογο και αποφασίζει να θυσιαστεί στη θέση του πατέρα της. Στο κάστρο του Τέρατος την περιμένει μια παράξενη εμπειρία γεμάτη μαγεία, χαρά αλλά και μελαγχολία. Θα καταφέρει να λύσει τα μάγια που μετέτρεψαν πριν από τρεις αιώνες έναν ευγενή πρίγκιπα  σε ένα τρομαχτικό και άκαρδο πλάσμα;

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια πεντάμορφη που αγάπησε ένα τέρας... Το κλασσικό γαλλικό παραμύθι, όπως το κατέγραψε η διάσημη συγγραφέας του 18ου αιώνα Madame De Villeneuve, μετατρέπεται από το δημιουργό της Αδελφότητας των Λύκων σε θεαματική ψηφιακή ευρωπαϊκή υπερπαραγωγή του 21ου αιώνα. Χωρίς να γίνεται χολιγουντιανό υπερθέαμα, η ταινία συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία με τις ευρωπαϊκές διηγηματικές παραδόσεις αλλά και τη γοητεία των τεράτων του ‘50 και ‘60 της Hammer Films. Κάθε άλλο παρά remake του κλασσικού ποιητικού αριστουργήματος του Jean Cocteau, η ταινία μεταφέρει τη δράση στη Ναπολεόντεια Γαλλία του 19ου αιώνα διατηρώντας τη δική της αυτόνομη αξία αν και οι χαρακτήρες έχουν το βάθος που τους επιτρέπει η παραμυθένια αφήγηση και οι πολλές υποπλοκές ξεστρατίζουν το βασικό στόρι και αποδυναμώνουν το ρυθμό. Το θέαμα όμως είναι ούτως ή άλλως εκθαμβωτικό, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παραπάνω από επαρκές και το σύνολο αξίζει οπωσδήποτε παραπάνω από μία επισκέψεις. Grand spectacle!  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 20.04.14