The Zero Theorem – Το Θεώρημα Μηδέν

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Ρουμανία- 2013

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Πρωταγωνιστούν: Christoph Waltz, Melanie Thierry, David Thewlis, Lucas Hedges, Tilda Swinton, Ben Whishaw, Peter Stormare, και ο Matt Damon.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Λονδίνο σε ένα οργουελικό μέλλον. Ο Κόεν Λεθ, εκκεντρικός και μοναχικός τύπος-ιδιοφυΐα στους υπολογιστές με έντονες υπαρξιακές αναζητήσεις, καλείται από την Διεύθυνση (Matt Damon) να λύσει το «Θεώρημα Μηδέν», μια μαθηματική εξίσωση που θα καθορίσει εάν η ζωή έχει πραγματικό νόημα. Η μανιώδης εργασία του Λεθ διακόπτεται συχνά από ανεπιθύμητες επισκέψεις ανθρώπων που δεν εμπιστεύεται πλήρως, όπως η σαγηνευτική Μπέινσλι, ο απρόβλεπτος επιστάτης του Τζόμπι, το παιδί-θαύμα γιος της Διεύθυνσης και η ψηφιακή-ψυχαναλυτής του Dr. Shrink Rom. Με όλους αυτούς γύρω του, θα καταφέρει να βρει το νόημα που ψάχνει; Και τι νόημα έχει το νόημα;

Ο Τέρι Γκίλιαμ, μέγιστος Βρετανός οραματιστής του μέλλοντός μας, επιστρέφει για να ολοκληρώσει μια άτυπη φιλοσοφική τριλογία που ξεκίνησε το 1985 με το αριστουργηματικό Brazil  και συνεχίστηκε το 1996 με τους 12 Πίθηκους. Ο άνθρωπος ως εξάρτημα ενός παράλογου και ακατανόητου συστήματος, γεμάτος αγωνία και αναπάντητα ερωτήματα για την ύπαρξή του, η παρακμή του πολιτισμού και ο περιορισμός του σε ένα στείρο τεχνολογικό περιβάλλον είναι όλα θέματα που έχει αναπτύξει θαυμαστά ο Γκίλιαμ σε προηγούμενες ταινίες του. Όμως από την εποχή του Brazil έχει κυλήσει πολύ νερό στο κινηματογραφικό αυλάκι. Ούτε εννοιολογικά ούτε αισθητικά έχει να προσθέσει κάτι ο Γκίλιαμ με τη νέα του ταινία που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γυριστεί  προ 20ετίας. Ο Κρίστοφ Βαλτζ έχει το ερμηνευτικό ανάστημα που απαιτεί ο δύσκολος και σύνθετος ρόλος του όμως η ταινία δεν πάει πουθενά και ανακυκλώνει τον εαυτό της μέχρι το τέλος. Γοητευτικό αλλά παρωχημένο.

Διανομή: Neo Films

Στις αίθουσες από 24.04.14