Walesa, Czlowiek z nadziei (Walesa: Man of Hope) – Βαλέσα η Δύναμη της Ελπίδας

Παραγωγή: Πολωνία - 2013

Διάρκεια: 127 λεπτά

Είδος: Βιογραφία

Σκηνοθεσία: Andrzej Wajda

Πρωταγωνιστούν: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska, Zbigniew Ζamachowski, Maria Rosaria Omaggio, Ewa Kolasinska, Miroslaw Baka, Michal Czernecki, Remigiusz Jankowski, Wojciech Kalarus   , Piotr Probosz.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Πολωνία του καθεστώτος Γιαρουζέλσκι. Η διάσημη δημοσιογράφος της εποχής Ιταλίδα Οριάννα Φαλάτσι (Maria Rosaria Omaggio) εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Λεχ Βαλέσα (Robert Wieckiewicz) για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η συνομιλία αυτών των δύο χαρισματικών προσωπικοτήτων διαπερνά όλη την ταινία. Η Φαλάτσι που ήταν περιβόητη γιατί δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια της, θέτει στον Βαλέσα  ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον ήδη θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με πολιτική διαίσθηση αλλά και ανθρώπινες αδυναμίες. Σαν την ανέμη που γυρίζει και ξετυλίγει το κουβάρι της Ιστορίας η συνέντευξη μας φέρνει στις απαρχές του κινήματος, το 1970 τότε που μετά τη βίαιη καταστολή  των διαδηλώσεων των εργαζομένων από τις κομμουνιστικές αρχές, ο Βαλέσα συλλαμβάνεται και αναγκάζεται να υπογράψει υποχρεωτική συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας. Η ταινία δίνει έμφαση στην ιδιωτική ζωή του Βαλέσα που διαπλέκεται με την πορεία του προς την πολιτική συνειδητοποίηση. Η σχέση ανάμεσα στον Λεχ και την Ντανούτα (Agnieszka Grochowska), το γεμάτο από παιδιά σπιτικό τους και τα καθημερινά τους προβλήματα, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πολιτική. Εκεί που ζούσαν μια «κανονική» ζωή στο διαμέρισμά τους στο Γκντανσκ, βρέθηκαν στον πυρήνα των σημαντικότερων πολιτικών γεγονότων της εποχής τους, για τα οποία χρειάστηκε να πάρουν θέση. Πίσω από ένα ισχυρό άνδρα υπάρχει συνήθως - όπως αποδεικνύεται- μια εξίσου ισχυρή γυναίκα που ήταν αυτή που πήγε να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1983.

Ο 88χρονος αλλά νέος στην ψυχή Αντρέι Βάιντα, δημιουργός κλασσικών αριστουργημάτων όπως οι Στάχτες και Διαμάντια και Γη της Επαγγελίας, κλείνει την τριλογία του για την σύγχρονη Πολωνική Ιστορία που ξεκίνησε το 1980 με τον Άνθρωπο από Μάρμαρο, με μια σχεδόν ανάλαφρη ταινία με έμφαση στην ιδιωτική ζωή μίας ήδη αμφιλεγόμενης ιστορικής προσωπικότητας. Η ιστορία ενός απλού εργάτη που έγινε ήρωας της εποχής του δίνει την ευκαιρία στον Βάιντα να δημιουργήσει, με τη βοήθεια του χαρισματικού πρωταγωνιστή του, ένα σύνθετο και κάθε άλλο παρά αγιογραφικό πορτραίτο του ανθρώπου που επηρέασε όσο κανείς τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του και συνετέλεσε με τον τρόπο του στις αλλαγές του Ευρωπαϊκού χάρτη στα τέλη της δεκαετίας του 80. Με μόνη παραφωνία το λαϊκίστικο και αχρείαστο φινάλε, είναι μια ταινία που παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Διανομή: Filmtrade και Σπέντζος Φιλμς.

Στις αίθουσες από 24.04.14