Snowpiercer

Παραγωγή: Κορέα/ΗΠΑ/Γαλλία/Τσεχία- 2013

Διάρκεια: 126 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Joon-Ho Bong

Πρωταγωνιστούν:  Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, John Hurt, Ed Harris, Alison Pill,  Luke Pasqualino, Octavia Spencer, Ewen Bremner, Kang-ho Song, Ah-sung Ko, Tómas Lemarquis, Steve Park.

Υπόθεση: 2031μχ. Ένα επιστημονικό πείραμα με σκοπό να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει πάει στραβά δημιουργώντας μια νέα εποχή παγετώνων που έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου που κινείται αέναα με ειδικό κινητήρα πάνω σε μια γραμμή επίσης ειδικά κατασκευασμένη. Οι επιβαίνοντες διακρίνονται στην ελίτ που ζει στο μπροστινό μέρος και καθοδηγείται από τον μυθικό και ιδιοφυή κατασκευαστή του τραίνου,  στη μέση τάξη που κατοικοεδρεύει στην οικονομική θέση και στο «φορτίο», ανθρώπινα ράκη που καταλαμβάνουν την ουρά του τραίνου. Οι επιβάτες-φορτίο, μη  αντέχοντας πλέον τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, επαναστατούν και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα, που η ελίτ της πρώτης θέσης θεωρεί ιερό. Η πορεία προς τα πρώτα βαγόνια κρύβει θανάσιμους κινδύνους, βία και αναπάντεχες αποκαλύψεις.

Ο Κορεάτης δημιουργός του The Host Τζουν-Χο Μπονγκ επιστρέφει με την πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική δουλειά του που συνδυάζει το χολιγουντιανό blockbuster  με το  καλλιτεχνικό είδος ταινιών του Γκίλιαμ (δεν είναι τυχαίο ότι ο σοφός καθοδηγητής των εξαθλιωμένων στην ταινία έχει το όνομα του σπουδαίου Βρετανού μελλοντολόγου του σινεμά). Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό graphic novel Le Transperceneige, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984 και εικονογραφεί ένα τραίνο-αλληγορία για τις κοινωνικές τάξεις και τις σύγχρονες κοινωνικές συγκρούσεις. Ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας, με τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις: η ελίτ κυριαρχεί στο μπροστινό κομμάτι του τρένου, ενώ οι φτωχότεροι ζουν στα τελευταία βαγόνια.

Σκηνοθετημένη με νεύρο και ένταση η ταινία είναι οπτικά συναρπαστική, εξαιρετικά βίαιη και μάλλον απαισιόδοξη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αγνώριστη η Τίλντα Σουίντον στο ρόλο της «πρωθυπουργού» του τραίνου και ένας μάλλον σκοτεινός ρόλος για τον Κάπταιν Αμέρικα Κρις Έβανς. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Κορέα (πάνω από 9 εκατ. Εισιτήρια) !

Διανομή: Village Films.

Στις αίθουσες από 24.04.14