Krugovi (Circles) - Διασταυρούμενες Ζωές

Παραγωγή: Σερβία/Γερμανία/Γαλλία/Κροατία/Σλοβενία - 2013

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Srdan Golubovic

Πρωταγωνιστούν: Aleksandar Bercek,  Leon Lucev, Nebojsa Glogovac, Nikola Rakocevic, Hristina Popovic, Boris Isakovic, Vuk Kostic, Geno Lechner.

Υπόθεση: Βοσνία – 1993. O Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης, γίνεται μάρτυρας της βίαιης επίθεσης τριών συμπολεμιστών του εναντίον του μουσουλμάνου περιπτερά του χωριού, του Χάρις. Ο Μάρκο επεμβαίνει και σώζει τον Χάρις, αλλά ο ίδιος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους εξαγριωμένους στρατιώτες.

2005. Ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμα ανοιχτές. Ο πατέρας του Μάρκο έχει αναλάβει σαν είδος τάματος να ξαναχτίσει πέτρα-πέτρα μια μικρή εκκλησία μνημείο της περιοχής. Όταν ο νεαρός γιος ενός από τους φονιάδες του γιου του παρουσιάζεται για δουλειά, εκείνος διστάζει να την δεχτεί. Ο νεαρός επανέρχεται και επιμένει κάμπτοντας τις αντιστάσεις του χαροκαμένου πατέρα. Ο παλιός κολλητός φίλος του Μάρκο, διάσημος τώρα χειρουργός στο Βελιγράδι, έρχεται αντιμέτωπος με τρομερές επιλογές όταν αναλαμβάνει να χειρουργήσει έναν από τους τρεις δολοφόνους στρατιώτες ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου μετά από τροχαίο. Όσο για τον Χάρις που έχει μεταναστεύσει και κάνει οικογένεια στη Γερμανία, του δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να ανταποδώσει το χρέος του στον σωτήρα του, αναλαμβάνοντας με προσωπικό κόστος την προστασία της παλιάς αγαπημένης του Μάρκο.

Μια ηρωική πράξη, ένα τραγικό αποτέλεσμα, πέντε ζωές που βρίσκονται στη σκιά των γεγονότων του παρελθόντος. 12 χρόνια μετά, πρέπει ο καθένας τους να αντιμετωπίσει το παρελθόν ξεπερνώντας ενοχές, απογοητεύσεις και επιθυμία εκδίκησης. Θα τα καταφέρουν;

Πολύπλοκη άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων και οι ζωές τους κύκλοι που δημιουργούνται όταν μια πέτρα ταράξει την ήρεμη επιφάνεια του νερού.

Υποβλητική σκηνοθεσία, εξαιρετικά δομημένο σενάριο και ένα υποδειγματικό καστ συνθέτουν μια βαθιά συγκινητική ταινία που ξεπερνά τον εμφύλιο σπαραγμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γίνεται ουμανιστικό μανιφέστο και ύμνος στην γαλήνη της ανθρώπινης ψυχής. Οικουμενικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ του Sundance και μια σειρά συμμετοχών και βραβεύσεων σε διάφορα περιφερειακά φεστιβάλ. Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Σερβίας για το φετινό Oscar Ξένης Ταινίας.

Διανομή: Ama Films

Αποκλειστικά στο Άστυ από 24.04.14