Devil’s Knot – Τα Δεσμά του Διαβόλου

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2013

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Δικαστικό Δράμα                                

Σκηνοθεσία: Atom Egoyan                           

Πρωταγωνιστούν: Reese Witherspoon, Mireille Enos, Colin Firth, Dane DeHaan, Kevin Durand, Bruce Greenwood, Stephen Moyer, Elias Koteas, Amy Ryan, Alessandro Nivola, Jonathan Spencer, Gary Grubbs, Martin Henderson, Collette Wolfe, Kristoffer Polaha, Rex Linn, Matt Letscher, Michael Gladis, Brian Howe, Robert Baker, Wilbur Fitzgerald, Anessa Ramsey, Jet Jurgensmeyer, Kristopher Higgins, Ted Huckabee, James Hamrick, Kerry Cahill, Seth Meriwether, Lori Beth Edgeman, Julie Ivey, Christian Higgins, Brooke Jaye Taylor, Brandon Carroll, Brandon Spink, Clay Stapleford, Kennedy Brice.     

Υπόθεση: Τον Μάιο του 1993, ένα φρικτό έγκλημα συγκλονίζει την μικρή και φιλήσυχη κοινωνία του Γουέστ Μέμφις στο Άρκανσο. Τρία οκτάχρονα αγόρια βγαίνουν να παίξουν με τα ποδήλατά τους και εξαφανίζονται μυστηριωδώς, για να βρεθούν την επόμενη μέρα σφαγιασμένα σε ένα ρυάκι λίγα μέτρα μακριά από το χωριό. Αν και τα ευρήματα δεν επαρκούν, οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι τα παιδιά έπεσαν θύματα κάποιας μυστηριώδους οργάνωσης. Ένα μήνα μετά, συλλαμβάνουν τρεις νεαρούς - ο ένας εκ των οποίων με νοητική καθυστέρηση – οι οποίοι ομολογούν τους φόνους και βέβαια στη δίκη που ακολουθεί καταδικάζονται οι δύο σε ισόβια και ο τρίτος σε θάνατο, χωρίς η παντελής απουσία κινήτρου και τα ελλιπή στοιχεία κατηγορίας να πτοήσουν τους ενόρκους και το δικαστή. Μήπως όμως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα;…

Η ταινία βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της υπόθεσης των “West Memphis Three” που συγκλόνισε την Αμερικανική κοινωνία στη δεκαετία του 90 αλλά και συνεχίζει να την απασχολεί καθώς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κακοδικίας στα δικαστικά χρονικά.  Με βάση κάποια πρόσφατα δεδομένα, οι συζητήσεις γύρω από το επίμαχο θέμα έχουν αναζωπυρωθεί και κάποιες καινούργιες ιατροδικαστικές έρευνες έρχονται στην επιφάνεια για να αποδείξουν ότι οι τρεις αμφιλεγόμενοι κατά τα λοιπά νεαροί δεν είχαν σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα.

Παρά την ύπαρξη του ονόματος του Σκοτ Ντέρικσον μεταξύ των σεναριογράφων, του φημισμένου δημιουργού του Εξορκισμού της Έμιλι Ρόουζ που είχε κόψει τα ήπατα εκατομμυρίων θεατών παλαιότερα, ο Ατόμ Εγκογιάν, Καναδοαρμένιος δημιουργός του Εξότικα και του Γλυκού Πεπρωμένου, δεν φαίνεται εδώ να βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του. Εκτελεί με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό τα σκηνοθετικά του καθήκοντα, περιορίζοντας όμως καλλιτεχνικά την ταινία στα πλαίσια ενός τηλεοπτικού αστυνομικού δράματος που κυλάει αργά προς την αναμενόμενη λύση . Μακριά από το συναρπαστικό ρυθμό και την ατμόσφαιρα του αντίστοιχου περσινού Prisoners, η ταινία δεν παύει να παρακολουθείται με ενδιαφέρον κυρίως χάρις στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Κόλιν Φερθ και Ρις Γουίδερσπουν.

Διανομή: Odeon          

Στις αίθουσες από 05.06.14