Heaven on Earth?

 

To «Heaven On Earth?» είναι το μοναδικό πολιτιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, που επιδοτήθηκε φέτος από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2014».

Η  ομώνυμη παράσταση που στήθηκε από τη Βάνα Πεφάνη και τους συνεργάτες της είναι η κορωνίδα του Προγράμματος και έκανε την Πανευρωπαϊκή της Πρεμιέρα το Σάββατο 7 Ιουνίου στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Απόψε είναι η τελευταία για το κοινό ευκαιρία να την παρακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι αφού σειρά έχουν άλλα λιμάνια που θα την φιλοξενήσουν, η Κωνσταντινούπολη, το Πλύμουθ και η Σαραγόσα.

Η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια», η Βάνα Πεφάνη και καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία παρουσιάζουν ένα έργο εμπνευσμένο από το διάσημο συγγραφέα και ακτιβιστή Ζαν Ζενέ (Παρίσι, 1910-1986) και το έργο του.

Σύμφωνα με την εμπνεύστρια του «HEAVEN ON EARTH?» Βάνα Πεφάνη, «πρόκειται για μια παράσταση, που ο ήρωας της – ένα νέο παιδί του σήμερα - ανακαλύπτει κάποιο χειρόγραφο του Ζενέ και διαβάζοντάς το, έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα και τους ήρωες του έργου του. Είναι μια παράσταση που χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη θεάτρου και θεάματος, που μάγοι είναι οι ηθοποιοί, ακροβάτες οι άνθρωποι που ζουν την κάθε μέρα τους σε τεντωμένο σχοινί, δράκοι όλοι οι φόβοι και οι κακίες που υπάρχουν μέσα μας και βρυκόλακες όσοι τρέφονται από μας. Μια παράσταση που παραλληλίζει το χθες και το σήμερα και ανακαλύπτει αφόρητες ομοιότητες. Με κινηματογραφική αφήγηση και σκηνοθεσία, γρήγορους ρυθμούς, 25 άτομα πάνω στην σκηνή (13 ηθοποιούς - χορευτές και 12 σπουδαστές της Δραματικής σχολής Πέτρας) το «Heaven on earth?» είναι ουσιαστικά ένα έργο για την κοινωνική αδικία, τη βία που συνδέει θύτες και θύματα, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, ένα έργο που αναμιγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με την βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.

Η ιδέα του προγράμματος και στόχος, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων και όλοι μαζί να προσπαθήσουν για τον δικό τους Παράδεισο στη γη. Γιατί ο Παράδεισος θέλει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σκεφτούμε ελεύθερα και να πράξουμε και όχι να περιμένουμε από τους άλλους θαύματα και σωτηρία. Το θαύμα στη ζωή μας μόνο εμείς μπορούμε να το προκαλέσουμε.

Και ναι, στο τέλος υπάρχει ελπίδα γιατί ένα βιβλίο -η τέχνη γενικότερα- μας βοηθάει να δραπετεύσουμε από τις ζωές μας, να χαμογελάσουμε στραβά σε όσους με αδιαφορία μας οδηγούν στην καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας. Ναι, τελικά πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους. Ευτυχώς»…

Για περάστε λοιπόν! για περάστε! Ελάτε να δείτε το ποτάμι που βγάζει φωτιές! Τον κύριο Ήλιο να φωτίζει τη νύχτα! Τον γελωτοποιό να κάθεται στο θρόνο του βασιλιά! Τους νεκρούς να περιφέρονται με έναν καθρέφτη στο χέρι! Μάγοι!  Ακροβάτες! Δράκοι και βρικόλακες!

Ένα ταξίδι σε μια θάλασσα ανθρώπων. Μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα. Μια σιωπή όταν οι άλλοι μιλούν ακατάπαυστα. Μια διάθεση να ξεφύγουμε από τα δεδομένα και τελικά μια ελπίδα ότι στο χέρι μας είναι να χαμογελάσουμε λοξά, στον ψεύτικο αληθινό κόσμο.

Αφορμή η φαντασία του Ζαν Ζενέ, καράβι μας η ανάγκη για περιπέτεια και επιβάτες κάποιοι ‘άμυαλοι’ καλλιτέχνες. Προορισμός άγνωστος- όπως οφείλει να είναι.

Το GrandMagazine παρακολούθησε την παράσταση, εντυπωσιάστηκε από το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα στήσιμο του έργου και τη χρήση του ομολογουμένως επιβλητικού χώρου του Παλιού Ελαιουργείου, θαύμασε την λειτουργικότητα της μετατροπής του γραπτού λόγου του Ζενέ σε ολοζώντανες εικόνες  που εξυπηρετήθηκαν άψογα από το νεανικό καστ.

Οι κολασμένοι ήρωες του βασανισμένου συγγραφέα θαρρείς και παραμόνευαν τους θεατές πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους για να συρθούν και να τρυπώσουν μέσα στη ψυχή τους, στην αγωνία τους να βρουν την επί της γης λύτρωση. Θέαμα και προβληματική που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Ιδιαίτερα τολμηρό, τουλάχιστον λεκτικά, είναι ένα παθιασμένο έργο για ώριμους και υποψιασμένους θεατές που θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω για το ταξίδι μέχρι το λιμάνι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική εταιρεία ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Δημήτρη Κομνηνού

Συντελεστές παράστασης:

Κείμενο- σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειρόπουλου

Φωτισμός:  Στέλλα Κάλτσου

Κίνηση: Γιώργος Μάτσκαρης

Χορογραφίες: Γιώργος Μάτσκαρης  (Ελλάδα ) - Victor  Himenez (Ισπανία)

Video Art: Νίκος Γιαβρόπουλος

Μουσική: DNA LAB Αλέξανδρος Χρηστάρας- Μιχάλης Νιβολιανίτης

Μάσκες: Τονια  Βασιλάκου  Illusrations  comfuses

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος  Μητρόπουλος- Λία Ευαγγελάτου- Σιμόνη Γιαννάτου

Φωτογραφίες:  Γιωργος Στριφτάρης-Γιάννης Καρκανέβατος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ-ΧΟΡΕΥΤΕΣ:

Ιερώνυμος  Καλετσάνος  -Κυριάκος Κοσμίδης -  Γιώργος Στριφτάρης- Βασίλης Αφεντούλης-Νίκος Ιωαννίδης- Νικολίνα Μουαΐμη -Βάνα Πεφάνη-Μαργαρίτα Παπαντώνη- Δημήτρης  Κάτσης -Σταυρούλα Οικονόμου (Ελλάδα)  Mattia Furlan –Elena Gil Mas (Ισπανία) και  Sinan  Temilzap (Τουρκία)

 

SITE: www. heavenonearth2014.eu

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ :  Από το Σάββατο 7 Ιουνίου έως την Τρίτη 17 Ιουνίου, καθημερινά στις 21:15 Μετά την έναρξη απαγορεύεται η είσοδος

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Γενική είσοδος : 12 ευρώ Μειωμένο : 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων και ατέλειες)

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 85 λεπτά

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ : 6974893768 και 6973445008

Ακατάλληλο κάτω των 18 ετών

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Παλαιό Ελαιουργείο βρίσκεται στην παραλία της Ελευσίνας και η είσοδος στον χώρο γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου.

 

Με λεωφορείο

Στάση "Τέρμα" (Αρ. Γραμμής 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών, 871 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Λ. Σχιστού, A16, B16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα μέσω Ιεράς Οδού)
www.oasa.gr

Υπεραστικό Λεωφορείο ΜΕΓΑΡΩΝ, κάθε μισή ώρα έξω απ’ το σταθμό του Θησείου. (Περνάει μέσα απ' την Ελευσίνα και η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα)


 

Με προαστιακό

Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά παίρνετε τα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Νοσοκομείο - Ελευσίνα).www.trainose.com

Άτομα με αναπηρίες

Τόσο στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου όσο και στην είσοδο των WC του κοινού, έχει κατασκευαστεί ειδική ράμπα για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με αμαξίδιο.

Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου, μέσω του πάρκινγκ.

Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα με αναπηρίες και για έναν συνοδό ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό). 

 

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Αυτοκίνητο

Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης, μέσα στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης 200 θέσεων. Η είσοδος του χώρου στάθμευσης βρίσκεται επί της οδού Δραγούμη.

Πούλμαν

Στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Δραγούμη.

Κυλικεία:

Στον προαύλιο χώρο, δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου, λειτουργεί αναψυκτήριο με ποτά, αναψυκτικά, καφέ και σνακ.