Charulata - Η Μοναχική Σύζυγος

Παραγωγή: Ινδία – 1964

Διάρκεια:  117 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής                                    

Σκηνοθεσία: Satyajit Ray                              

Πρωταγωνιστούν: Soumitra Chatterjee, Madhabi Mukherjee, Shailen Mukherjee, Tarapada Basu, Gopaldas Bhattacharya, Dilip Bose.

Υπόθεση: Καλκούτα 1879. Η Charu είναι η αξιότιμη σύζυγος του φιλελεύθερου εκδότη εφημερίδας Bhupati που την αφήνει όλη μέρα μόνη στο σπίτι ασχολούμενος με τη δουλειά του και την πολιτική. Η Charu ολημερίς γυρίζει μέσα στο σπίτι προσπαθώντας να βρει τρόπους να εκφράσει την ανάγκη της για τέχνη και ρομαντισμό. Σ αυτό το μεγάλο άδειο σπίτι καταφθάνει μα μέρα φιλοξενούμενος ο ποιητής Αmal, ξάδερφος του Bhupati. H Charu ανακαλύπτει την καλλιτεχνική της πλευρά αλλά ταυτόχρονα νιώθει και μια ανομολόγητη επικίνδυνη έλξη για τον Amal. Βρισκόμαστε όμως στη Βικτωριανή εποχή και είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να ακουστεί η φωνή της.

Η κλασική πλέον αυτή ταινία που προβάλλεται για πρώτη φορά επίσημα στη χώρα μας,  βασίζεται  στην νουβέλα "Nastanirh" (The Broken Nest) του σπουδαιότερου σύγχρονου Ινδού συγγραφέα Rabindranath Tagore (Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ) (1861–1941), του μόνου Ινδού που έχει τιμηθεί με το Nobel Λογοτεχνίας. Ο Ταγκόρ ήταν ποιητής, φιλόσοφος, συνθέτης, ζωγράφος και ηγετική φυσιογνωμία της Ινδικής πνευματικής αναγέννησης στη Βεγγάλη των αρχών του 20ου αιώνα. Ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο του Ινδικού Κινηματογράφου υπήρξε και ο αριστοκράτης της Βεγγάλης ο μέγας Σατιατζίτ Ρέϊ που εμπλούτισε τον Ινδικό κινηματογράφο με ευρωπαϊκές επιρροές αλλά και με το ανθρωπιστικό πνεύμα των ταινιών του Ακίρα Κουροσάβα. Πλούσιο το έργο του πλην όμως λίγο γνωστό στη χώρα μας.

Η ιστορία της Τσάρου, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του Ταγκόρ, εικονογραφείται με αυστηρά δομημένες σεκάνς και κορυφαία αρχιτεκτονική αντίληψη των χώρων. Το περιοριστικό περιβάλλον του βικτωριανού σπιτιού συνεχώς αντιπαραβάλλεται με το έντονα ερευνητικό βλέμμα της ηρωίδας αλλά και με τα ποιητικά ξεσπάσματα των συναντήσεων της Τσάρου και του Αμάλ στον ηλιόλουστο κήπο. Γιατί η φύση, είτε με τη μορφή ηλιόλουστων απογευμάτων στον κήπο είτε με την απειλητική μορφή καταιγίδας που ξεσπά απότομα και κάνει τους υπηρέτες να τρέξουν να προφυλάξουν την οικογενειακή εστία, είναι παρούσα θέλει δε θέλει η κοινωνία… Απόλαυση για τους λάτρεις του καθαρού κινηματογράφου αλλά και ευκαιρία ανακάλυψης μιας σημαντικής κινηματογραφικής στιγμής της ανήσυχης δεκαετίας του 60. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 03.07.14 


Bande-annonce : Charulata - VO από PremiereFR