The Immigrant – Κάποτε στη Νέα Υόρκη

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2013                                                                    

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής                                    

Σκηνοθεσία: James Gray

Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Dagmara Dominczyk, Jicky Schnee, Elena Solovey, Maja Wampuszyc, Ilia Volok, Angela Sarafyan, Antoni Corone, Patrick Husted, Patrick Holden O'Neill, Sam Tsoutsouvas, Robert Clohessy, Adam Rothenberg. 

Υπόθεση: 1921. Η Εύα και η αδερφή της Μάγδα εγκαταλείπουν την Πολωνία, για μια καινούρια αρχή κι ένα καλύτερο μέλλον στη Νέα Υόρκη. Κατά την άφιξη τους όμως στη Νήσο Έλις, οι γιατροί που τις εξετάζουν βρίσκουν τη Μάγδα βαριά άρρωστη και της αρνούνται την είσοδο στη χώρα. Η Εύα καταφθάνει μόνη στο Μανχάταν, καθώς η αδερφή της μπαίνει σε καραντίνα. Μόνη κι απελπισμένη η Εύα γίνεται εύκολο θήραμα στα χέρια του Μπρούνο, ενός γοητευτικού προαγωγού που βέβαια θα την αναγκάσει να βγει στο κλαρί. Τότε εμφανίζεται στη ζωή της  ο Ορλάντο, ένας εντυπωσιακός μάγος που θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και θα τη γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακόμη μια ιστορία με μετανάστες και δράματα των αρχών του περασμένου αιώνα από το δημιουργό της αριστουργηματικής Μικρής Οδησσού (1994), με υψηλή αίσθηση αυθεντικότητας και με ατού την εκφραστικότητα της βραβευμένης με Oscar Μαριόν Κοτιγιάρ. H γλυκιά Μαριόν είναι πολύ αποτελεσματική στο ρόλο της ορφανής και πιστής καθολικής Εύα που περνάει με καρτερία τα μύρια όσα προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέλλον για αυτήν και την άρρωστη αδελφή της στη Νέα Γη που κατάφεραν να πατήσουν. Η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα δυνατό μελόδραμα στο ύφος του κλασσικού Χόλιγουντ και των ταινιών της Μπέτε Ντέηβις ωστόσο ο σκηνοθέτης επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από τα συγκλονιστικά δρώμενα, φλερτάροντας επικίνδυνα με το καλλιτεχνικό ευρωπαϊκό σινεμά των 70s, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνει το ρυθμό εκεί που θα έπρεπε να προκαλεί συναισθηματικές εκρήξεις, παρασύροντας μαζί και τον πρωταγωνιστή του, και να αποξενώνει το θεατή. Είναι όμως τόσο δυνατό το θέμα και τόσο καλοί οι περιφερειακοί χαρακτήρες που το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο μέχρι το φινάλε. Να μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το έμπειρο πρωταγωνιστικό τρίο δεν είναι καθόλου αμελητέο καθώς διαθέτει ήδη στο ρεζουμέ του ένα Oscar και πέντε υποψηφιότητες!!! 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμς  

Στις αίθουσες από 17.07.14