Dawn of the Planet of the Apes – Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια:  131 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας                         

Σκηνοθεσία: Matt Reeves                             

Πρωταγωνιστούν: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Kirk Acevedo, Nick Thurston, Terry Notary, Karin Konoval, Judy Greer, Jon Eyez, Enrique Murciano, Larramie Doc Shaw, Lee Ross.       

Υπόθεση: Σαν Φρανσίσκο στο άμεσο μέλλον: Ένας φοβερά θανατηφόρος ιός που αποδόθηκε στους πίθηκους, έχει σαρώσει τη γη πριν δέκα χρόνια αφανίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους. Κάπου εκεί έξω όμως, στα δάση που αποτελούν πια τα περίχωρα της πόλης, έχει αναπτυχθεί μια αποικία γενετικά προχωρημένων πιθήκων, με επικεφαλής τον διανοητικά υπερεξελιγμένο Σίζαρ. Αυτό το πιθηκοβασίλειο απειλείται τώρα από μια ομάδα ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν της πανδημίας και προσπαθούν να λειτουργήσουν το παλιό φράγμα που βρίσκεται στην περιοχή των πιθήκων. Παρότι αρχικά τα δυο στρατόπεδα δείχνουν διατεθειμένα να συνυπάρξουν σε συνθήκες ειρήνης, στην πορεία αναγκάζονται μέσα από συνθήκες, συγκρούσεις και συνομωσίες να αναμετρηθούν αμετάκλητα προκειμένου να αναδειχθεί ο απόλυτος κυρίαρχος του πλανήτη…

Το 2011 λανσαρίστηκε ξανά η σειρά ταινιών φαντασίας που είχε κυριαρχήσει στη δεκαετία του 70 βασισμένη στα έργα του Πιερ Μπουλ. Η επιτυχία της πρώτης ταινίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μοναδική ικανότητα του πρωταγωνιστή Άντι Σέρκις, του περιβόητου Γκόλουμ του Άρχοντα των δακτυλιδιών, να δημιουργεί πετυχημένους εξωπραγματικούς χαρακτήρες βοηθούμενος από την τεχνική του motion capture. Εδώ πια, στο ρόλο του ώριμου Σίζαρ, του άρχοντα των πιθήκων, δίνει ρέστα και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τα επερχόμενα Oscar! Πέρα όμως από το χαρακτήρα του Σίζαρ, η ταινία είναι πετυχημένη σε κάθε επίπεδο. ‘Ενα εξαιρετικά σκηνοθετημένο σκεπτόμενο blockbuster από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη του Cloverfield  και του Let me In, με κλειστοφοβικό χαρακτήρα, μουντή φωτογραφία που αποδίδει τέλεια τη μετακατακλυσμιαία ατμόσφαιρα του πλανήτη και με δριμεία κριτική της ανθρώπινης αλαζονείας τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Σινεμά πέρα από ταμπέλες και είδη. Η τρίτη συνέχεια ήδη ετοιμάζεται.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 17.07.14