Hercules - Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014                                                                      

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Επική Περιπέτεια                                 

Σκηνοθεσία: Brett Ratner

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Ian McShane, John Hurt, Rufus Sewell, Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal, Reece Ritchie, Joseph Fiennes, Tobias Santelmann, Peter Mullan, Rebecca Ferguson, Isaac Andrews, Joe Anderson, Stephen Peacocke, Nicholas Moss και η Irina Shayk. 

Υπόθεση: Ξεχάστε τους αρχαίους μύθους για τους 12 άθλους του Ηρακλή. Ο Ντουέιν Τζόνσον ενσαρκώνει τον πιο διάσημο Έλληνα ημίθεο, όπως αυτός αποτυπώνεται ανάγλυφα στο κόμικ του Στιβ Μουρ. Στην ιστορία μας οι άθλοι είναι παρελθόν και ο Ηρακλής περιφέρει τη λεοντή του και την παρέα του (οι άξιοι σύντροφοί του στα όπλα Αταλάντη, Αμφιάραος, Αυτόλυκος, Ιόλαος, Τυδέας) ανά την Ελληνική και όχι μόνο επικράτεια προκειμένου να προσφέρουν τις επί πληρωμή υπηρεσίες τους σε δοκιμαζόμενα βασίλεια. Με βάση το καλό μάρκετινγκ του Ιόλαου προσλαμβάνονται από το βασιλιά της Θράκης Κόρτυ και την κόρη του Εργένια, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το στρατό τους και να τον μεταμορφώσουν σε μηχανή πολέμου, ενάντια στον επαναστάτη Ρήσο που επιβουλεύεται το θρόνο. Έτσι και γίνεται άλλα έτσι έχουν τα πράγματα ή μήπως οι ήρωές μας έπεσαν θύματα σκευωρίας;

Wannabe επική περιπέτεια με χορταστικές σκηνές ψηφιακών μαχών, με μπόλικη βία και αίμα, πολλούς φόνους, προδοσίες και συγκινητικές θυσίες που θέλει με αρκετά μεταμοντέρνα διάθεση να μας «αποκαλύψει» την αλήθεια πίσω από το θρύλο του ημίθεου γιου του Δία και της Αλκμήνης. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο υπερεπιτυχημένος εμπορικά Μπρετ Ράτνερ δεν θα γίνει ποτέ Ζακ Σνάιντερ. Όπως και ο συμπαθής κατά τα λοιπά Ντουέην δεν θα γίνει Άρνολντ. Αν και ο Αμερικανός σούπερσταρ  πλαισιώνεται από αξιόλογους Ευρωπαίους ηθοποιούς που προσδίδουν ενδιαφέρον στους χαρακτήρες που υποδύονται, η ταινία παραμένει δεύτερο πράμα σε κάθε τομέα, με αθέλητα αστείους διαλόγους, κακή χρήση της ούτως ή άλλως κακής μουσικής και επίπεδη αφήγηση εκεί που θα έπρεπε να «απογειώνεται» με χιούμορ και σπιρτάδα. Και δυστυχώς η υπερβολική βία στερεί, λόγω rating, από την ταινία το δωδεκάχρονο κοινό στο οποίο μάλλον απευθύνεται.

Ο Ηρακλής δεν ευτύχησε ποτέ μα ποτέ στις κινηματογραφικές οθόνες. Ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος τα πολλά επίπεδα και τους συμβολισμούς των αρχαίων ελληνικών μύθων έχουμε επιτέλους την απαίτηση να υπάρξει μια ταινία με κεντρικό ήρωα αυτόν τον μεγαλειώδη ημίθεο που να έχει ένα μίνιμουμ επίπεδο ποιότητας. Ένα κάποιο περιεχόμενο, μια αισθητική. Και δεν είναι ο Ηρακλής του Ράτνερ αυτή η περίπτωση. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 24.07.14