Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Υλικά για 6 άτομα


100γρ. βούτυρο 

3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

200 ml κόκκινο κρασί

1 λίτ. ζωμό κρέατος καφέ ή λαχανικών ή κότας ή νερό

1 κ.σ. φρέσκο ​​θυμάρι, ψιλοκομμένο

6 λεπτές φέτες γαλλικής μπαγκέτας

1 φλ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι



Εκτέλεση


1. Σε κατσαρόλα με βαριά βάση λιώστε το βούτυρο σε μέτρια δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να παίρνει ελαφρώς χρώμα καφέ. Προσθέστε αμέσως τα κρεμμύδια, κατεβάστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε τα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας.

2. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέστε το ζωμό ή το νερό, φέρτε σε βρασμό και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίστε με το θυμάρι.

3. Ψήστε στο γκριλ του φούρνου τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο πλευρές και πασπαλίστε προς το τέλος την επάνω πλευρά με τυρί τριμμένο. Αφήστε 1-2 λεπτά να λιώσει.

4. Τοποθετήστε ένα κρουτόν τυριού σε κάθε μερίδα κρεμμυδόσουπας.