Gazpacho

Υλικά για 6 μερίδες


6 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες 

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 

1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο, χωρίς σπόρους και κομμένο σε κύβους

1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κύβους

1 κόκκινο τσίλι, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 λίτ. ζωμό λαχανικών ή ζωμό κότας

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. ξίδι σέρι (xeres)

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

125 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

1. Βάλτε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ. Προσθέστε το ζωμό, το χυμό λεμόνι και το ξίδι και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα.

2. Αδειάστε σε μπολ και ανακατέψτε τα φρέσκα μυρωδικά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

3. Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα. Βγάλτε τη από το ψυγείο 10 λεπτά περίπου πριν το σερβίρισμα και στη συνέχεια ρίξτε το ελαιόλαδο από πάνω.


Hints & Tips

Μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά σε ζάρια ίδιου μεγέθους και να μη τα χτυπήσετε σε μπλέντερ.

Το ξίδι σέρι κατά τη διαδικασία ζύμωσης του κρασιού αναμειγνύεται με μπράντι. Έχει πιο έντονη γεύση από το μπαλσάμικο.

Γαρνίρετε με κρουτόν (βλ. σαλάτα καίσαρα), ζάρια λαχανικών και φύλλα φρέσκου βασιλικού.