Ensayo De Un Crimen – Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρουζ (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Μεξικό – 1955 

Διάρκεια:  89 λεπτά 

Είδος: Κοινωνική Σάτιρα                 

Σκηνοθεσία: Luis Bunuel

Πρωταγωνιστούν: Miroslava, Ernesto Alonso, Rita Macedo, Ariadna Welter, Andrea Palma, Rodolfo Landa, José María Linares-Rivas, Leonor Llausás, Eva Calvo, Enrique Díaz 'Indiano', Carlos Riquelme, Chabela Durán. 

Υπόθεση: Μεξικό: Ο Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ είναι ένας εύπορος μεγαλοαστός που εργάζεται ως αγγειοπλάστης. Παλιότερα, στην περίοδο της Μεξικανικής Επανάστασης όταν ήταν ακόμη παιδί και ζούσε μέσα στα πλούτη του συνέβη κάτι καθοριστικό: είδε την γκουβερνάντα του να σκοτώνεται καθώς του έλεγε ένα παραμύθι για το μουσικό κουτί που μόλις του είχε δωρίσει η μητέρα του. Η συγκυρία αυτή, δηλαδή ο θάνατος της γκουβερνάντας και η ιστορία του μουσικού κουτιού, τον έκανε να πιστέψει ότι αυτός σκότωσε τη γυναίκα χρησιμοποιώντας το παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο, ξεκίνησε και η αρρωστημένη επιθυμία του να σκοτώνει. Ως ενήλικας, ο Αρτσιμπάλντο αφηγείται την ιστορία αυτή σε μία μοναχή που τον φροντίζει. Την ίδια στιγμή απειλεί να την σκοτώσει με ένα ξυράφι. Η τρομοκρατημένη γυναίκα προσπαθώντας να ξεφύγει, βρίσκει απρόσμενο θάνατο. Στη διάρκεια των ερευνών για το τραγικό αυτό συμβάν, ο Αρτσιμπάλντο αποφασίζει να ομολογήσει στον ανακριτή ότι αυτός είναι ο δολοφόνος, κι ότι ακόμη είναι ένας serial killer, αφηγούμενος όλους τους… φόνους που έχει διαπράξει.

Πολύ προχωρημένη για την εποχή της μαύρη κωμωδία που ανακατεύει σεξ και επανάσταση, νευρώσεις και ψυχανάλυση, φετιχισμό και θρησκοληψία με σπαρταριστά αποτελέσματα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ένας κατά φαντασία εγκληματίας είναι ή όχι εγκληματίας. Ο πουριτανός αστός Αρτσιμπάλντο διηγούμενος την κατά φαντασία εγκληματική ζωή του ουσιαστικά διηγείται την αποτυχία του να προσεγγίσει το άλλο φύλο με τραγικά αποτελέσματα πάντα. Αυτό που δεν μπορεί να ολοκληρώσει ο σαδιστής Αρτσιμπάλντο είναι η ερωτική πράξη μια και η πραγματικότητα βρίσκεται πάντοτε μπροστά από την συντηρητική αστική ηθική και βέβαια ελευθερώνεται μόλις ξεφορτώνεται το «στοιχειωμένο» μουσικό κουτί του. Η δεξιοτεχνία και η λεπτή ειρωνεία του μεγάλου μάστορα του σουρεαλισμού γεμίζουν κάθε κάδρο σ αυτή την απολαυστική και αγέραστη ταινία. 

Διανομή: Ama Films 

Στις αίθουσες από 11.09.14 

Δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer. Παρατίθεται μια σκηνή από την ταινία.