The Laboratory Diaries: A study οn human adjustment

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/9/2014, 22.00

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις “Νυχτες Πρεμιερας” θα παρουσιασθεί μια επιλογή απο έργα του Γ.Δρίβα που απεικονίζουν την πορεία του ανάμεσα στα εικαστικά, την βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο. Το πρόγραμμα της προβολής τεσσάρων μικρού μήκους ταινιών θα ολοκληρωθεί με την πρεμιέρα του νέου του φιλμ “Κepler”, ενός φιλμ που γυρίστηκε πρόσφατα στην Τιφλίδα της Γεωργίας.
Συνολικά πρόκειται για έργα που έχουν γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Αθήνα και Τιφλίδα.
Η ρετροφουτουριστική αισθητική, η ασπρόμαυρη ή πολύ αποχρωματισμένη φωτογραφία και μια ιδιαίτερα υποβλητική ατμόσφαιρα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των έργων του Δρίβα.

Μια ερωτική ιστορία στο Βερολίνο, η διαδικασία μιας εταιρικής απόλυσης σε ένα κτίριο που φαίνεται να μην έχει εργαζόμενους ή η ιστορία ενός περίεργου ραδιενεργού όγκου που εμφανίζεται ξαφνικά είναι κάποιες από τις ιστορίες που θα παρουσιασθούν στο αφιέρωμα.
“Η ιστορία στα έργα αυτά, πολύ συχνά διατηρεί μια ελάχιστη συνοχή, ενώ οι πόλεις και το εξωτερικό αστικό τοπίο τους, άλλοτε υπογραμμίζεται σε σημείο φετιχισμού και ειρωνίας (Βερολίνο) και άλλοτε σχεδόν αποκρύπτεται (Αθήνα, Τιφλίδα) δημιουργώντας έτσι ένα νέο συμβολικό κόσμο αποκομμένο από οποιαδήποτε εντοπιότητα. Οι ταινίες αυτές καλύπτουν σαν ένα είδος ημερολογίου την γεωγραφική και ταυτόχρονα καλλιτεχνική μου πορεία πάνω σε έναν αφαιρετικό κινηματογραφικό λόγο” σχολιάζει ο ίδιος ο Γ.Δριβας.
Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος περιλαμβάνουν την πρεμιέρα του νέου του έργου “Kepler” καθώς και της τριπλής βιντεοεγκατάστασης “Social Software – Τhe Berlin Trilogy” σε μονή προβολή.

http://vimeo.com/52285529


 

Πρόγραμμα προβολής

1. “Closed Circuit”, Η.Π.Α., 2005, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 5 λεπτά

2. "Social Software" - The Berlin Trilogy:

A. “Beta Test”, Γερμανία 2005/2006, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 13 λεπτά

B. "Development Plan", Γερμανία 2009, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 4 λεπτά

Γ. "Case Study", Γερμανία 2007/08, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 15 λεπτά

3. “Sequence Error”, Ελλάδα, 2011, Έγχρωμο με ήχο, Διάρκεια 11 λεπτά

4. “ΚEPLER”, Γεωργία, 2014, Έγχρωμο με ήχο ( 14 λεπτά) 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΒΑΣ

Ο Γιώργος Δρίβας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει υπάρξει αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων ανάμεσα στα οποία και των εξής: Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου "Παράξενη Οθόνη” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (Zebra Poetry Film Festival, 2002) και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους στην Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002).

Το έργο του Γιώργου Δρίβα έχει παρουσιασθεί, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσής του “(un-)documented” στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ, 2009) καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς όπως π.χ. στα "future past – past future", Φεστιβάλ Transmediale, Bερολίνο, Γερμανία (2014), "Art Projections", Μουσείο Κινηματογράφου, Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013), "Hybrid Stories", Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aθήνα, (2013), "Melancholy in Progress", Ghong-Gah Museum, Taipei City, Tαιβάν (2012), "FILE", Electronic Language International Festival, FIESP Cultural Center, Sao Paulo, Βραζιλία (2012), "Annual Exhibition curated by Garry Hill", Κεντρο Συγχρονης Τεχνης, Seattle, Η.Π.Α. (2012), "Les Rencontres Internationales: New Cinema and Contemporary Art", Centre Pompidou, (Παρισι, 2011), «Πολυγλωσσία», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση, (Αθήνα, 2011), “Digital Wave”, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, (2009); "Transexperiences Greece”, Space 798, (Πεκίνο, 2008) και “Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες – Σε Ενεστώτα Χρόνο”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (ΕΜΣΤ, Αθήνα 2008).

Έργα του Γ. Δρίβα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Ο Γιώργος Δρίβας ζει στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

www.drivas.org