Επίσημη Πρεμιέρα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο Μέγαρο Μουσικής

Οι μηχανές πήραν μπροστά! Και μάλιστα με πολύ ηχηρό και ευχάριστο τρόπο. Είχε πολλά χρόνια το Φεστιβάλ να ανοίξει με τόσο πρωτότυπη και αναπάντεχα καλή ταινία όπως οι Αργεντίνικες «Ιστορίες για Αγρίους» του Ντάμιαν Σιφρόν!

Το GrandMagazine ήταν εκεί και θα παρουσιάσει την απολαυστική αυτή μαύρη κωμωδία κατά την αναμενόμενη προβολή της στο εμπορικό κύκλωμα σε διανομή Σπέντζος Φιλμς από 02.10. Καλή αρχή λοιπόν για ένα Φεστιβάλ που φαίνεται να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα όλων των εποχών. 

Πριν από την προβολή έγινε μια σύντομη εορταστικού χαρακτήρα και νοσταλγικής διάθεσης τελετή που ξεκίνησε με ένα ηχητικό κλιπ που ταξίδεψε το κοινό μέσα από θρυλικές κινηματογραφικές ατάκες καθώς και αναγγελίες για τις παλιότερες Νύχτες Πρεμιέρας. Μετά πήρε το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, και αλωνίζοντας κυριολεκτικά την αίθουσα έδωσε τον εορταστικό τόνο στη βραδιά. 

Αφού απηύθυνε μέσω βίντεο και το δικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μαρία Μπόμπολα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης συνέχισε με μια ειδική αναφορά στο φετινό μότο του Φεστιβάλ, το «frame light motion». «Πολύ παλιά, στα σπήλαια, οι άνθρωποι ζωγράφιζαν ελεύθερα παντού- χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα πλαίσιο. Μέσα στα σπήλαια οι προϊστορικοί θεατές παρακολουθούσαν μια μαγική παράσταση- ένα σινεμά που έπαιζε παντού: στους τοίχους, στις οροφές, παντού. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι εικόνες αυτές μπήκαν μέσα σε τέσσερις ευθείες γραμμές- στα πρώτα πλαίσια. Πέρασαν ακόμη μερικοί αιώνες και το πλαίσιο αυτό δέχτηκε την «επίθεση» του φωτός και λίγο αργότερα εισέβαλε και η «κίνηση» που μετέτρεψε την ακίνητη φωτογραφία σε κινηματογράφο. Στα επόμενα χρόνια ωστόσο το πλαίσιο αμφισβητήθηκε, ο Φοντάνα το έσκιζε, τα εικαστικά installation το χλεύασαν, το 3D και το transmedia δεν το έχουν ανάγκη και ο κινηματογράφος και όλες οι τέχνες αναζητούν και πάλι την χαμένη ελευθερία των σπηλαίων.Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 26 του μήνα στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων να ξαναδούμε το σινεμά αλλιώς και να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας άφησε παρακαταθήκη ο Χρήστος Βακαλόπουλος "το σινεμά" έλεγε, "γεννήθηκε για να συλλάβει το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές". Θα είναι μια ειδική εκδήλωση: μια κινηματογραφική performance με πολλαπλές προβολές, κινούμενες οθόνες και ζωντανή μουσική…»Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΟΤΕ.

Στην τελετή παρευρέθηκε πλήθος γνωστών καλλιτεχνικών ονομάτων, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Δήμητρα Ματσούκα, η Κόρα Καρβούνη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Χρήστος Στεργιόγλου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ. 

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας: www.cinemag.gr & www.aiff.gr 

Δείτε όλο το πρόγραμμα του επετειακού Φεστιβάλ εδώ: http://goo.gl/qrPJ8j

Στην παρακάτω φωτογραφία η Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Μαρία Μπόμπολα και ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.