Un Château En Italie – Ένας Πύργος Στην Ιταλία

Παραγωγή: Γαλλία – 2013

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί                             

Σκηνοθεσία: Valeria Bruni Tedeschi

Πρωταγωνιστούν: Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi, Marisa Bruni Tedeschi, Xavier Beauvois, Céline Sallette, Pippo Delbono, André Wilms, Silvio Orlando, Marie Rivière και ο Omar Sharif στο ρόλου του εαυτού του.

Υπόθεση: Η 43χρονη Louise είναι κόρη μιας οικονομικά κατεστραμμένης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων και ζει στο όμορφο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Όσο η μητέρα της προσπαθεί να βγάλει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή, η Louise αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα.

Η ταλαντούχα ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτις Valeria Bruni Tedeschi - αδελφή της Carla Bruni Sarkozy- μας παρουσιάζει μια δραματική κομεντί που βασίζεται ελεύθερα στην ιστορία των Μπρούνι Τεντέσκι και σκηνοθετήθηκε από την ίδια με διαίσθηση, συναισθηματικές εξάρσεις και με ελαφρύ αλλά καθόλου χαϊδευτικό χέρι. Γυρισμένη σε Ιταλία και Γαλλία, με ενδιαφέρουσες επιλογές στο καστ -παίζουν ο πραγματικός σύντροφος της Tedeschi Louis Garrel και η μητέρα της (και πεθερά του Nicolas Sarkozy) Marisa- προσπαθεί να δώσει μια προσωπική κατάθεση για το νόημα της ζωής, την αγάπη και την απώλεια. Υπάρχει κάτι ακαθόριστα γοητευτικό σ αυτό το οικογενειακό και γλυκόπικρο πανηγύρι για το τέλος εποχής μιας οικογένειας και ενός κόσμου όπως και στον Τσέχωφ και το Βυσσινόκηπό του. Η αρρώστια και ο θάνατος του διαδόχου, η εγκατάλειψη του πύργου-συμβόλου της αστικής εξουσίας, η αδιέξοδη αστική αξιοπρέπεια της χήρας μητέρας, η καλλιτεχνική και ερωτική νεύρωση της ανήσυχης κόρης όλα μπλέκουν αρμονικά και τονίζονται διακριτικά. Ωστόσο το σύνολο δεν απογειώνεται ποτέ πραγματικά σε πραγματική και ολοκληρωμένη απεικόνιση των πολιτιστικών και οικονομικών αλλαγών στην «παλαιά» Ευρώπη του τέλους του 20ου αιώνα. Εξάλλου όποιος περιμένει γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το πρώην προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα περιμένει μια και η Κάρλα ως χαρακτήρας «κόπηκε» στο σενάριο…

Η ταινία προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών και αποτέλεσε την επίσημη ταινία λήξης του τελευταίου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Σινεμά της Αθήνας.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 25.09.14