Στο Σπίτι

Παραγωγή: Ελλάδα/Γερμανία – 2014 

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Δράμα                                                

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή, Ρομάνα Λόμπατς. 

Υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία της Νάντιας, μιας γυναίκας από τη Γεωργία που εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια σε ένα πλούσιο σπίτι απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν όμως η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια του νευρικού συστήματος η μέχρι τότε «οικογένειά» της, που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, θα αποκόψει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη…

Χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με επιρροές από τον Αντονιόνι και τον Όζου και με εξαιρετικά αποτελεσματική χρήση των ανοικτών χώρων και του περιβόητου ελληνικού φωτός. Στο σπίτι οι κάτοικοι μοιάζουν αιχμάλωτοι του υπέροχου high tech σκηνικού όσο και του καλοκαιρινού τοπίου και αργά ή γρήγορα αναγκάζονται να δείξουν το αληθινό ψυχρό τους πρόσωπο πίσω από την αστική επιφάνεια. Απέναντί τους η ηρωίδα δεν έχει να παραθέσει τίποτε άλλο εκτός από αξιοπρέπεια, αγάπη, συγχώρεση, αφοσίωση και πίστη, αρνούμενη να παραδεχθεί ότι δεν είναι παρά μια ξένη, μια παρείσακτη στο σπίτι που θεωρούσε οικογένεια. Μια ταινία για την αναζήτηση ταυτότητας, τόπου και ηθικής στάσης και ταυτόχρονα ένα υπόκωφο σχόλιο για την πάλη των τάξεων που δεν πεθαίνει ποτέ. Τιμήθηκε με το Οικουμενικό Βραβείο του Φόρουμ στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. Μεγάλη ερμηνεία από τη Μαρία Καλλιμάνη. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 25.09.14