Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ - «Μια μεγάλη Ελληνίδα»

Στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, κύρους και δύναμης, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, είναι αφιερωμένες η πρώτη βραδιά του Οκτωβρίου και η δεύτερη εκδήλωση του Megaron Plus, στο πλαίσιο των οποίων ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας θα παρουσιάσει ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ, έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, ο οποίος θα αναγνώσει επίσης αποσπάσματα κειμένων.

Η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος. Είναι επίσης Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Στην πολυετή ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, έχει αναλάβει κατά καιρούς σημαντικές θέσεις σε αξιόλογους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Για το έργο της έχει τιμηθεί με πλήθος βραβεία και διακρίσεις σε πολλές χώρες. Η συγγραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια, ενώ καλείται συχνά να παρουσιάσει ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη Βυζαντινή Ιστορία.

Η εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Η μετάδοση είναι ανοικτή σε όλο το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου στην αντίστοιχη αναφορά της εκδήλωσης (www.megaron.gr). Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια

Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου

Ώρα έναρξης 20:00

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:30 

Συνεντεύξεις:

1.  Περιοδικό Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 9/5/2014: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ «Ο μόνος λαός που δεν απελευθέρωσε την κοιτίδα του γένους του είναι οι Έλληνες».

2.  Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 16/6/2014Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ «Η Ελληνοσύνη της Αυστραλίας».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

https://www.facebook.com/europeanculturalcentredelphi