Le Carrosse D’ Or – Η Χρυσή Άμαξα

Παραγωγή: Γαλλία/Ιταλία – 1952

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Ρομαντική Κομεντί Εποχής

Σκηνοθεσία: Jean Renoir

Πρωταγωνιστούν: Anna Magnani, Odoardo Spadaro, Nada Fiorelli, Dante, Duncan Lamont, George Higgins, Ralph Truman, Gisella Mathews, Raf De La Torre, Elena Altieri, Paul Campbell, Riccardo Rioli, William Tubbs, Jean Debucourt. 

Υπόθεση: 18ος αιώνας στη Λατινική Αμερική: Ένας Ιταλικός θίασος φτάνει σε μια μικρή Περουβιανή πόλη της οποίας ο επικεφαλής αριστοκράτης με τίτλο αντιβασιλέα, έχει φέρει μια υπέροχη χρυσή άμαξα από την Ευρώπη για να την κάνει δώρο στην ερωμένη του. Όταν όμως γνωρίζει και στη συνέχεια ερωτεύεται την Καμίλα, πρωταγωνίστρια του θιάσου, προτιμά να την δωρίσει σε αυτήν. Η Καμίλα απολαμβάνει το δώρο της και την αριστοκρατική ζωή καθώς γίνεται ερωμένη του αντιβασιλέα, ενώ ταυτόχρονα της εξομολογούνται τον έρωτά τους ο θιασάρχης αλλά και ο τοπικός αστέρας της ταυρομαχίας. Οι υπουργοί του αντιβασιλέα σοκαρισμένοι από την ασωτία του απειλούν να τον καθαιρέσουν και η Καμίλα τον σώζει προσφέροντας την άμαξα στον Επίσκοπο της Λίμα…

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ο Γάλλος Ζαν Ρενουάρ (1894-1979), οραματιστής και εφευρέτης κατά μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής γλώσσας με τα μεγαλοπρεπή travelling και το βάθος πεδίου των πλάνων του, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από μια δεκαετή περίοδο στο Χόλιγουντ και συνεργάζεται με το ιερό τέρας του Ευρωπαϊκού σινεμά την θρυλική Άννα Μανιάνι, εκρηκτική, απρόβλεπτη, πληθωρική και απίστευτα ταλαντούχα, σε μια κομεντί εποχής πάνω στη σχέση αληθινής ζωής και θεάματος, την εξωραϊσμένη απεικόνιση του παρελθόντος και την ψευδαίσθηση μεγαλείου που παρέχει η σκηνή του θεάτρου.

Πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Βιβάλντι, η ταινία, που προβάλλεται για πρώτη φορά επίσημα στη χώρα μας, αποτέλεσε διεθνή επιτυχία στην εποχή της και φαίνεται να αντέχει ακόμα στο πέρασμα του χρόνου.

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 09.10.14