Get On Up (The James Brown Story)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 139 λεπτά

Είδος: Μουσικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Tate Taylor

Πρωταγωνιστούν: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Dan Aykroyd, Viola Davis, Keith Robinson, Octavia Spencer, Lennie James, Fred Melamed, Craig Robinson, Jill Scott, Josh Hopkins, Brandon Mychal Smith, Tika Sumpter, Aunjanue Ellis, Tariq Trotter, Aloe Blacc, Jamarion Scott, Jordan Scott, Nick Eversman, James DuMont, Kirk Bovill, Ralph Tresvant, Aakomon Jones και η Allison Janney. 

Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία του θρυλικού Τζέιμς Μπράουν, ενός από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Αμερικάνικης Μουσικής του 20ου αιώνα, δημιουργού μουσικών ειδών και ρευμάτων αλλά και θυελλώδους και άστατου χαρακτήρα με παραβατικές και ανεξέλεγκτα βίαιες τάσεις. Η ταινία ξεκινά από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, μέσα στη φτώχεια και τους κινδύνους της Τζόρτζια στη δεκαετία του 30, την εγκατάλειψη από τη μητέρα του και την ανατροφή του από την «Μαντάμ» της περιοχής και φτάνει μέχρι την άνοδό του στο στερέωμα του μαύρου πενταγράμμου, τις διαχρονικές του επιτυχίες όπως «Papa's Got a Brand New Bag» και «I Got You» αλλά και την κατοπινή πτώση, τα προβλήματα με το νόμο και την αναγέννησή του από το μηδέν. Παρακολουθούμε τον εγκλεισμό του νεαρού Τζέημς στη φυλακή για κλοπή, απ’ όπου τον σώζει ο συνεργάτης και παντοτινός του φίλος Μπόμπι Μπερντ, στο συγκρότημα του οποίου ("The Avons") συμμετέχει μετά την αποφυλάκισή του. Το συγκρότημα που πολύ γρήγορα μετονομάζεται σε "The Famous Flames" έχει την πρώτη του επιτυχία με το σινγκλ "Please, Please, Please" (1956) που έφτασε στο #5 των R&B τσαρτς. Σταδιακά ο Μπράουν αποσπά τον έλεγχο του συγκροτήματος από τον Μπερντ συμμετέχοντας όλο και πιο ενεργά στη διαμόρφωση του μουσικού στιλ, στα φωνητικά και στη συγγραφή των στίχων και της μουσικής. Το συγκρότημα αρχίζει να αναφέρεται σαν «Τζέιμς Μπράουν και οι Famous Flames». Το τραγούδι «Say It Loud-I’m Black and I’m Proud» τον καθιστά Επίσημη Φωνή της Μαύρης Αμερικής, ενώ σώζει, με παρέμβασή του, την πόλη της Βοστόνης από διαδηλώσεις το βράδυ της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ταξιδεύει μέχρι το Βιετνάμ για να εμψυχώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ επισκέπτεται και το Λευκό Οίκο όπου συναντά τον τότε Πρόεδρο Τζόνσον. Στη δεκαετία του 1970 καθιερώνεται ως βασιλιάς του funk κυκλοφορώντας το μνημειώδες "(Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine".

Μια ζωή  σαν δραματικό παραμύθι που ό,τι και να πεις πάντα κάτι θα αφήσεις απ’ έξω. Ο δημιουργός του «Υπηρέτριες» Τέητ Τέιλορ, παιδί κι αυτός του Αμερικάνικου Νότου, ξέρει πολύ καλά τη νοοτροπία και την εποχή και δίνει έμφαση τόσο στο μουσικό ταλέντο όσο και στην αποτύπωση του δύσκολου και πολυσύνθετου χαρακτήρα του μεγάλου καλλιτέχνη, αφήνοντας στο βάθος κάποιες πιο ενοχλητικές πλευρές του, όπως η βιαιότητά του προς τις συζύγους του και η ενασχολήσή του με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του Black Power. Να σημειωθεί ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο Μικ Τζάγκερ, άλλος θρύλος του ροκ και φανατικός θαυμαστής του επονομαζόμενου «Νονού της σόουλ».

Αν και δεν αποφεύγονται τα αφηγηματικά χάσματα λόγω της ανομοιογένειας του υλικού και της μεγάλης διάρκειας, ο πρωταγωνιστής Τσάντγουικ Μπόζμαν είναι τόσο τέλειος στο ρόλο του Μπράουν, έχοντας επιτύχει ένα είδος καλλιτεχνικής μετενσάρκωσης, η ιστορία είναι τόσο συναρπαστική και η καλλιτεχνική διεύθυνση και γενικότερη επιμέλεια τόσο λεπτοδουλεμένη που όταν η ταινία τελειώνει αφήνει το θεατή με ένα αίσθημα ανικανοποίητου, να φωνάζει για encore!!! Θα ήταν δε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η ταινία αν δεν σταματούσε στην ακμή του Τζέημς Μπράουν αλλά έφθανε μέχρι τα επεισοδιακά μεταθανάτια γεγονότα μεταξύ των κληρονόμων του που γέμισαν τα διεθνή media  πριν από λίγα χρόνια. Γιατί ο Νονός, όπως δήλωνε, ήταν ο ίδιος η επιτομή και της Music και των Business και τα λεφτά ήταν πολλά (όσοι και οι απόγονοι). Τυχεροί όσοι τον έχουν δει ζωντανό στη σκηνή!!! 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 16.10.14 


Get On Up (The James Brown Story) - Official... από myfilm-gr