The Hundred–Foot Journey – Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά

Παραγωγή: Ινδία/ΗΠΑ/Εμιράτα – 2014 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Lasse Hallström

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Amit Shah, Farzana Dua Elahe, Dillon Mitra, Aria Pandya, Michel Blanc, Clément Sibony, Vincent Elbaz, Juhi Chawla, Alban Aumard, Shuna Lemoine. 

Υπόθεση: Κυνηγημένη για πολιτικούς λόγους από τη Βομβάη της Ινδίας, η οικογένεια του ευκατάστατου εστιάτορα Παπά Καντάμ καταφεύγει στην Ευρώπη περιπλανώμενη με ένα μικρό φορτηγάκι. Όταν το όχημά τους παθαίνει βλάβη έξω από ένα πανέμορφο χωριό του Γαλλικού Νότου, το Σεντ Αντονέν, ο Παπά αποφασίζει ότι αυτό είναι το μέρος που πρέπει να εγκατασταθεί η οικογένεια.  Το γραφικό αυτό χωριουδάκι με τα στενά σοκάκια διαθέτει βέβαια ένα γκουρμέ ρεστωράν βραβευμένο με αστέρι Μισελέν το οποίο διευθύνει η εκκεντρική Μαντάμ Μαλορί. Απέναντι ακριβώς από αυτό βρίσκεται ένα άλλο παλιό εστιατόριο κλειστό από καιρό. Εκεί ακριβώς αποφασίζει ο Παπά να ανοίξει το Ινδικό του ρεστωράν ερχόμενος βέβαια αντιμέτωπος με την έξαλλη για την «εισβολή» Μαντάμ. Ο «πόλεμος» δεν αργεί να ξεσπάσει. Το πάθος όμως του ταλαντούχου και πανέμορφου υιού της οικογένειας Χασάν για τη Γαλλική κουζίνα – αλλά και για τη βοηθό σεφ της Μαντάμ Μαλορί, Μαργκερίτ– περιπλέκει την κατάσταση. Η ψυχρή και αλαζονική Μαντάμ γρήγορα θα αναγνωρίσει το μοναδικό μαγειρικό ταλέντο του νεαρού αντιπάλου της και θα φροντίσει να τον πάρει με το μέρος της. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και απρόβλεπτες.

Έχουν περάσει πολλά μα πάρα πολλά χρόνια από το γοητευτικό Chocolat ωστόσο η φήμη του ακολουθεί ακόμη τον Σουηδό δημιουργό με αποτέλεσμα ο Στήβεν Σπίλμπεργκ και η Όπρα Γουίνφρι, οι «μαγεμένοι» από το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Μοραί παραγωγοί της ταινίας, να του αναθέσουν τη σκηνοθεσία. Παρά τις σκηνοθετικές του αστοχίες τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά ο Λάσε Χάλστρεμ φαίνεται να βρίσκεται στο στοιχείο του. Γοητευτική μονομαχία πολιτισμών και νοοτροπιών μεταξύ δύο ιερών τεράτων της υποκριτικής, του Ινδού Ομ Πούρι και της Dame Έλεν Μίρεν, που καταλήγει σε γευστικό fusion αλλά και θρίαμβο της θέλησης για δημιουργία και πρόοδο. Χαριτωμένη, εμπνευσμένη, αιχμηρή όσον αφορά τα άδυτα της Υψηλής Γαστρονομίας και γεμάτη από τους πολύχρωμους ήχους του Ράχμαν, βλέπεται με ανοιγμένη όρεξη και αφήνει το θεατή σωματικά πεινασμένο αλλά ψυχικά πλήρη. Ομ! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 16.10.14