'71

Παραγωγή: Βρετανία – 2014 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Yann Demange

Πρωταγωνιστούν: Jack O'Connell, Sam Reid, Paul Anderson, Sean Harris, Sam Hazeldine, Charlie Murphy, Killian Scott, Valene Kane, Richard Dormer, David Wilmot, Martin McCann, Barry Keoghan, Joshua Hill. 

Υπόθεση: Το 1971 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας οι συγκρούσεις  μεταξύ Προτεσταντών και Ενωτικών Καθολικών κλιμακώνονται εντείνοντας τους φόβους για εμφύλιο πόλεμο. Η πόλη είναι διχασμένη σε πιστούς στο Στέμμα Προτεστάντες και εχθρικούς προς τη Βρετανία Καθολικούς. Και οι δύο πλευρές έχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ο καθένας με βάση τις αρχές του.

Ένας νεαρός Βρετανός στρατιώτης στέλνεται με τη μονάδα του στο φλεγόμενο Μπέλφαστ στα πλαίσια της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί. Κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας η έρευνα για όπλα σε μια γειτονιά καταλήγει γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα εγκαταλειφθεί μόνος πίσω από τις «εχθρικές» γραμμές. Η επιστροφή στη βάση του θα είναι μια οδύσσεια γεμάτη φόβο, προδοσία και απόγνωση. 

Ο Βρετανός, Γαλλοαλγερινής καταγωγής, σκηνοθέτης Γιαν Ντεμάνζ, μετά από μια πετυχημένη θητεία στην τηλεόραση και τα διαφημιστικά, κάνει ένα εκρηκτικό ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους μ αυτό το θρίλερ επιβίωσης σε μια άγνωστη εχθρική πόλη-πεδίο μάχης. Η ταινία δεν παίρνει θέση στο Ιρλανδικό ζήτημα τηρώντας απόσταση από τα αίτια του πολέμου και παρουσιάζοντας γλαφυρά τη γενικευμένη έκπτωση κάθε ανθρώπινης αξίας κάτω από το βάρος των επιλογών στρατοπέδου. Παιδάκια του δημοτικού με όπλο στο χέρι και γλώσσα λιμενεργάτη, νοικοκυρές στα πεζοδρόμια αντιμέτωπες με πάνοπλους στρατιώτες, φίλοι που πυροβολούν ο ένας τον άλλο, διπλοί πράκτορες και στη μέση ένας παρείσακτος που βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και που όλοι θέλουν να βγάλουν από τη μέση.

Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Χρυσή Αθηνά στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας για ένα από τα πιο καυτά κινηματογραφικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών. Πολύ καλή δουλειά στη φωτογραφία, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και τη μουσική επένδυση (από τον μάστερ της electronica David Holmes).  Και ένας σταρ εν τη γενέσει, ο Τζακ Ο’Κόνελ, που μετά τις Γροθιές στον Τοίχο, το ’71 και το επερχόμενο Unbroken της Dame Αντζελίνα Ζολί μάλλον θα είναι το κινηματογραφικό πρόσωπο της χρονιάς. 

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ & Seven Films 

Στις αίθουσες από 16.10.14