Il Capitale Umano - Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία – 2013 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Paolo Virzì

Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi, Guglielmo Pinelli, Fabrizio Gifuni, Gigio Alberti, Valeria Golino, Silvia Cohen, Luigi Lo Cascio, Bebo Storti, Giovanni Anzaldo, Paolo Pierobon, Gianluca Di Lauro. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στον πλούσιο Ιταλικό Βορρά, Παραμονή Χριστουγέννων στην Μπριάντσα του Μιλάνο. Ένα τζιπ τρέχει στην παγωμένη νύχτα και παρασέρνει έναν άτυχο ποδηλάτη πετώντας τον στο χαντάκι. Για να κατανοήσουμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ επιστρέφουμε έξη μήνες πίσω στο ανέμελο καλοκαίρι. Τότε που δύο οικογένειες, οι μεγαλοαστοί Μπερνάσκι, ιδιοκτήτες διεθνούς hedge fund και οι μεσοαστοί Οσόλα συνδέονται κοινωνικά και οικονομικά με απώτερο αποτέλεσμα την ανατροπή της καθημερινότητάς τους και την κάθοδό τους προς τη χρεωκοπία, οικονομική και ηθική.

Η πολυβραβευμένη ταινία του Paolo Virzì που αποτελεί και την επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, βασίζεται στο αμερικάνικο Best Seller «Human Capital» του Stephen Amidon που γράφτηκε το 2004 και διασκευάστηκε για την εποχή της κρίσης και την τρέχουσα Ιταλική πραγματικότητα.

Η ταινία είναι δομημένη σε τέσσερα κεφάλαια, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό κύριο χαρακτήρα με διαφορετική οπτική για την ιστορία και κάθε φορά προστίθενται πληροφορίες που συμπληρώνουν το παζλ ανατρέποντας την αντίληψη που έχει διαμορφώσει ο θεατής μέχρι εκείνη τη στιγμή για τα τεκταινόμενα.  Ένα κοινωνικό θρίλερ με πολλούς παίκτες και έναν μόνο νικητή: την αστική τάξη που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να επιβιώσει. Συναρπαστική και μεγαλοπρεπής κοινωνική τοιχογραφία, με όλους τους πρωταγωνιστές σε μεγάλες ερμηνευτικές στιγμές. Το καλό Ιταλικό σινεμά επιστρέφει δριμύτερο. Απαραίτητο! 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 16.10.14