St. Vincent – St. Vincent, Ο Αγαπημένος μου Άγιος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Theodore Melfi

Πρωταγωνιστούν: Bill Murray, Jaeden Lieberher, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Chris O'Dowd, Terrence Howard, Kimberly Quinn, Lenny Venito, Nate Corddry, Dario Barosso, Donna Mitchell, Ann Dowd. 

Υπόθεση: Ο Βίνσεντ είναι ένας στρυφνός και παράξενος ερημίτης του Μπρούκλιν, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που μετά από μια σειρά ατυχίες και λανθασμένες επιλογές έχει καταλήξει να μισεί τους πάντες – ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι εθισμένος στον τζόγο, το αλκοόλ και τις πεταλούδες της νύχτας και σέρνεται θριαμβευτικά στον πάτο της ζωής κρύβοντας καλά τα τραύματά του. Έχοντας επείγοντα οικονομικά ανοίγματα να καλύψει αναγκάζεται να αναλάβει τη φύλαξη του Όλιβερ, του 12χρονου νέου του γείτονα του οποίου η φρεσκοχωρισμένη μητέρα λείπει όλη μέρα στη δουλειά.

Ένα παράξενο ζευγάρι γεννιέται καθώς ο Βίνσεντ, όχι και το καλύτερο πρότυπο άνδρα και πατέρα, σέρνει μαζί του το νεαρό Όλιβερ, ένα κοκκαλιάρικο εβραιόπουλο που ωστόσο έχει γραφτεί στο καθολικό γυμνάσιο της περιοχής, στα πιο βρόμικα μπαρ και καταγώγια.  Μια μαθητεία πεζοδρομίου για τον αρχικά αδύναμο και απροστάτευτο πιτσιρίκο που στο πρόσωπο του Βίνσεντ βρίσκει τον απόντα πατέρα και τον καλύτερο φίλο, γνωρίζοντας παράλληλα και την κυνική αλλά κατά βάθος ευαίσθητη (και ολίγον έγκυο) Ρωσίδα στρίπερ φίλη του. Με μια μητέρα που δουλεύει σαν τρελή, απελπισμένη να κρατήσει το παιδί της κοντά της στην επερχόμενη δίκη διαζυγίου στην οποία ο ευκατάστατος πατέρας του Όλιβερ διεκδικεί την κηδεμονία του, και βέβαια δεν παίρνει χαμπάρι τι συμβαίνει κατά την απουσία της. Με τα καλά κρυμμένα τραύματα του επιφανειακά κυνικού Βίνσεντ να κάνουν θέλοντας και μη την εμφάνισή τους και να δίνουν αποφασιστική τροπή στα γεγονότα, καταλήγοντας στην «αγιοποίηση» αυτού του αλλόκοτου ανθρώπου της διπλανής πόρτας.

Βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες του σκηνοθέτη-σεναριογράφου η παράξενη αυτή και καλογραμμένη κομεντί διαθέτει αιχμηρούς διαλόγους, άψογες δραματικές κορυφώσεις και εξαιρετικό καστ με επικεφαλής ένα χαρισματικό πρωταγωνιστικό δίδυμο με τον ούτως ή άλλως μοναδικό Μπιλ Μάρεϊ σε μεγάλα κέφια απέναντι σε ένα δυναμικό νεαρό ηθοποιό που ολοκληρώνει με επιτυχία το πορτραίτο ενός ευαίσθητου αλλά σοφού παιδιού. Μια μικρή σινεφίλ απόλαυση που διατηρεί πολλές ελπίδες να πλασαριστεί στην τελετή των Oscar. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 30.10.14