Trash – Σκουπίδια

Παραγωγή: Βραζιλία/Βρετανία – 2014 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Stephen Daldry

Πρωταγωνιστούν: Rooney Mara, Martin Sheen, Wagner Moura, Selton Mello, Stepan Nercessian, Rickson Teves, Eduardo Luis, Gabriel Weinstein, Pedro Pauleey, Nelson Xavier, Leandro Firmino. 

Υπόθεση: Κάπου στις παραγκουπόλεις (faveles) μιας μεγαλούπολης που δεν κατονομάζεται (λέγε με Ρίο) τρία μικρά παιδιά που φαίνεται να έχουν ωριμάσει πρόωρα ζουν ψάχνοντας χρήσιμα αντικείμενα μέσα στη χωματερή της περιοχής. Μια συνηθισμένη μέρα το ένα από αυτά ανακαλύπτει ένα πορτοφόλι που περιέχει, εκτός από χρήματα, και μια ταυτότητα, έναν διπλωμένο χάρτη κι ένα κλειδί. Μοιράζεται αμέσως το μικρό θησαυρό του με τους φίλους του χωρίς να γνωρίζει ότι έτσι μπλέκονται όλοι τους σε μια επικίνδυνη για τη ζωή τους περιπέτεια. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν απειλητικές στη φαβέλα τότε συνειδητοποιούν ότι κρατούν στα χέρια τους κάτι παραπάνω από λίγα χαρτονομίσματα και αποφασίζουν  να «κάνουν το σωστό» ψάχνοντας τον κάτοχο του πορτοφολιού. Έτσι όμως βρίσκονται αυτόματα στο στόχαστρο της αστυνομίας και καταδιωκόμενοι ζητούν βοήθεια από την τοπική ιεραποστολή που διοικείται από ένα ηλικιωμένο Αμερικανό ιερέα και τη νεαρή δυναμική βοηθό του. Αυτό που ακολουθεί  είναι μια σκοτεινή αλυσίδα γεγονότων σε έναν βρώμικο, μουντό κόσμο γεμάτο εικόνες φτώχειας και παραβατικότητας.

Από εκεί που δεν το περιμένεις έρχεται πολλές φορές η έκπληξη. Διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντυ Μάλιγκαν (2010) ο συνήθως ελαφρότερος Ρίτσαρντ Κέρτις (της φήμης του 4 Γάμοι και μια κηδεία) σοβαρεύει, καθώς εξερευνά την διεφθαρμένη καρδιά μιας τριτοκοσμικής μεγαλούπολης με ήρωες τρεις απίθανους σύγχρονους Όλιβερ Τουίστ που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια ζούγκλα από απορρίμματα κάθε είδους. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Στίβεν Ντάλντρι, αποδεδειγμένα ικανός καθοδηγητής παιδιών ηθοποιών, ξαναβρίσκει τη χαμένη φόρμα του και παραδίδει ένα κοινωνικό θρίλερ με ρυθμό, ένταση, σασπένς και έντονο πολιτικό υπόβαθρο, με εμφανείς τις επιρροές από το έργο του μεγαλύτερου σήμερα Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Φερνάντο Μεϊρέγες («Η Πόλη του Θεού», «Ο Επίμονος Κηπουρός») αλλά και από το βραβευμένο με Oscar «Slumdog Millionaire». Μια ταινία ύμνος για τον ανερχόμενο σήμερα ακτιβισμό που μάχεται σε όλα τα μέτωπα τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ανισότητα, με υποδειγματικές και ολοζώντανες ερμηνείες από τους τρεις μικρούς ήρωες. Σημειώνεται το «παράδοξο» να μην έχει ακόμη ορισθεί ημερομηνία προβολής της ταινίας στις ΗΠΑ. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 30.10.14