Ida

Παραγωγή: Πολωνία/Βρετανία/Γαλλία/Δανία – 2013 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Δράμα  

Σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski

Πρωταγωνιστούν: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski, Halina Skoczynska, Joanna Kulig. 

Υπόθεση: Πολωνία 1962. Η Anna είναι μια μαθητευόμενη καλόγρια που μεγάλωσε ορφανή στο μοναστήρι. Όταν πλησιάζει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, την θεία της Wanda, αδερφή της μητέρας της. Η Wanda, άτεγκτη δικαστής και κομματικό στέλεχος που βέβαια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την Anna, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ida. H Anna στην  αρχή εκπλήσσεται κατόπιν όμως αρνείται να αποχωρισθεί τη χριστιανική της ταυτότητα και ζητά μόνο να πάει στον τάφο της μητέρας της, κάτι όχι και τόσο απλό τελικά. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους που τις φέρνει αντιμέτωπες με πικρές ανακαλύψεις και τις οδηγεί σε καταλυτικές αποφάσεις.

Ο πολιτογραφημένος Βρετανός Πάβελ Παβλικόβσκι με σημαντική συμβολή στο ανεξάρτητο Βρετανικό σινεμά, επιστρέφει στην Πολωνία του παρελθόντος για να αφηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της σύγκρουσης ταυτοτήτων ενός ολόκληρου έθνους και των ένοχων μυστικών που είναι θαμμένα κάτω από το χαλί της Ιστορίας του. Επιστρέφει συνθέτοντας την εικόνα της χώρας του σε ασπρόμαυρα κάδρα με φορμά 1:1,37 και επανεφευρίσκει την κινηματογραφική γλώσσα των αρχών του 60 παραπέμποντας στον πρώιμο Πολάνσκι του «Μαχαίρι στο νερό». Λιτή αφήγηση, σκηνοθετική βιρτουοζιτέ και δυο ανεπανάληπτες ερμηνείες υποβάλλουν τον θεατή και τον εισάγουν στα ένοχα μυστικά του παρελθόντος. Βαθιά πολιτική ταινία που δεν αρνείται να πάρει θέση (όχι απαραίτητα προοδευτική) και χαράζεται βαθιά στη μνήμη. Μια από τις βασικές καλλιτεχνικές προτάσεις της τρέχουσας περιόδου που τρέχει ολοταχώς για τις υποψηφιότητες Oscar. 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 30.10.14