55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Βραβείο LUX

Καθώς το φετινό 55ο και πολύ πετυχημένο μέχρι στιγμής Φεστιβάλ πλησιάζει προς τη λήξη του, διοργανώθηκε χθες 06.11.14 συνέντευξη Τύπου για το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκδήλωση έγινε στην Αποθήκη Γ, μια και στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ προβάλλονται και οι τρεις ταινίες που είναι αυτή τη χρονιά επικρατέστερες υποψήφιες για το βραβείο LUX: Πρόκειται για τα φιλμ «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία), «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία) και «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (Γαλλία).

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσαν ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος,  επικεφαλής και εκπρόσωπος του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Χρυσούλα Παλιαδέλη, ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και τέως Ευρωβουλευτής, ο κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος -μέλος της επιτροπής των ειδικών που επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX- και η Καριτζά Τουρέ, πρωταγωνίστρια της ταινίας Τα κορίτσια.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει κάθε χρόνο προσπάθειες να αναδείξει την ποιοτική κινηματογραφική παραγωγή κυρίως μέσω των φεστιβάλ, με ταινίες που προβάλλουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και την ανεκτικότητα των ευρωπαϊκών προσεγγίσεων και στηρίζουν τον δημόσιο διάλογο, μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής πολυπολιτισμικότητας αλλά και της διασφάλισης του υποτιτλισμού της βραβευμένης ταινίας στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την σειρά της, η Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το βραβείο LUX όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι το βραβείο αυτό αποτελεί μέρος μιας εργαλειοθήκης που χρησιμοποιεί τον πολιτισμό για να στηρίξει την ευρωπαϊκή ιδέα, μέσα από μια διαδικασία που μπορεί πράγματι να ενεργοποιήσει τους ευρωβουλευτές που δεν ασχολούνται τόσο έντονα με τον πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα με τον κινηματογράφο. Αναφορικά με τα θέματα που παρουσιάζουν οι υποψήφιες ταινίες, η κα. Παλιαδέλη επεσήμανε ότι οι θεματικές των ταινιών τροφοδοτούνται από τη γενικότερη όχι και τόσο ευχάριστη πλέον ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα όχι και τόσο ευχάριστη. Κλείνοντας, η κα. Παλιαδέλη τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα που δίνεται στους θεατές να ψηφίζουν την ταινία της επιλογής τους μέσα από την ιστοσελίδα του βραβείου LUX, γεγονός το οποίο, όπως η ίδια είπε, «αποδίδει στον θεσμό μια ακόμη πιο δημοκρατική χροιά».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μισέλ Δημόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι υποψήφιες ταινίες, κριτήρια όχι μόνο ιδεολογικά και θεματικά, αλλά και αισθητικής φύσης, καταλήγοντας σε δεύτερη φάση στις τρεις επικρατέστερες ταινίες, οι οποίες θίγουν ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η δυσκολία επικοινωνίας και η μετανάστευση, με σκοπό να αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τελευταίος μήνας πριν από την βράβευση είναι και το διάστημα κατά το οποίο οι τρεις φιναλίστ ταινίες ταξιδεύουν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ κι έτσι προωθείται ο θεσμός

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Καρίτζα Τουρέ, πρωταγωνίστρια της υποψήφιας για το βραβείο LUX ταινίας «Τα κορίτσια». Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στην ταινία, επεσήμανε: «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, σε μια ταινία που μιλά για την εφηβεία και τη φιλία και η σκηνοθέτιδα Σελίν Σιαμά με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση που δεν διέθετα».

Η υποψήφια Ida προβάλλεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένες αίθουσες της Αθήνας, σε διανομή Strada Films ενώ έχει ανακοινωθεί από την WeirdWave και η κυκλοφορία της ταινίας της Σελίν Σιαμά. Να σημειωθεί ότι στην τελική 10άδα των υποψήφιων είχε βρεθεί και η υπέροχη Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα.

Η Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα και η τελετή απονομής θα γίνει στις 17.12. Καλή επιτυχία!