Γιάννης Οικονομίδης –Αφιέρωμα και Έκθεση Φωτογραφίας «Ταινίας Περιήγησις»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει και φιλοξενεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, πραγματοποιείται το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη (12-26 Νοεμβρίου 2014). Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Καλημέρα Νύχτα (1990, doc., 18΄), Σταδιακή Βελτίωση του Καιρού (1992, 18΄), Μόνο Μυρίζοντας Γιασεμί (1994, doc. 30΄), Η Ζωή που θα ‘θελες (1995, doc., 61΄), Σπιρτόκουτο (2003, 81΄), Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄),  Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄), και Το Μικρό Ψάρι (2014, 137΄).

Τόσο ο Γιάννης Οικονομίδης όσο και ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών θα παραστούν στις προβολές για να προλογίσουν τις ταινίες και να συζητήσουν με το κοινό.

Το Σπιρτόκουτο, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, αποτέλεσε καλλιτεχνικό ορόσημο της ελληνικής κινηματογραφίας και σύστησε στο κοινό ένα σκηνοθέτη με ιδιαίτερο όραμα. Το Σπιρτόκουτο διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η επόμενη του ταινία, Η Ψυχή στο Στόμα, προβλήθηκε στην εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2006. Ο Μαχαιροβγάλτης απέσπασε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Σεναρίου στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2011, ενώ Το Μικρό Ψάρι έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2014, και προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως το Κάρλοβι Βάρι, το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πάλιτς και το Φεστιβάλ Bildrausch στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τις εταιρείες Faliro House Productions, Αργοναύτες και  Feelgood Entertainment.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΤΑΙΝΙΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» - ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Παράλληλα με το αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη, θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη η έκθεση φωτογραφίας «Ταινίας Περιήγησις», με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας Το Μικρό Ψάρι, ενώ θα κυκλοφορήσει και Λεύκωμα από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη με τίτλο «Ταινίας Περιήγησις – Το μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη».

Σύμφωνα με την φωτογράφο «Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας περιήγησις είναι ένας φωτογραφικός διάλογος με την ταινία Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη. Μέσα από τον διάλογο αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύνολο από εικόνες που αντανακλούν την προσωπική φωτογραφική μου ματιά στους σκηνικούς χώρους και τους χαρακτήρες-ηθοποιούς της ταινίας. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τοποθετούνται έξω από τον έγχρωμο κόσμο της ταινίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στις οποίες κυριαρχούν το φως και τα σχήματα, επινοώντας έναν κόσμο παράλληλο με τον κόσμο της ταινίας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου στις 8μμ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

(Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) και είναι ανοιχτά στο κοινό.

Η ταινία Το Μικρό Ψάρι κυκλοφορεί σε Blu-Ray & DVD από τη Feelgood Entertainment.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/ToMikroPsari

http://8aagff.tainiothiki.gr/

http://www.facebook.com/tainiothikigr

https://www.twitter.com/tainiothikigr