En Duva Satt På En Gren Och Funderade På Tillvaron – Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο Την Ύπαρξή Του

Παραγωγή: Σουηδία/Νορβηγία/Γερμανία/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Μαύρη Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Roy Andersson

Πρωταγωνιστούν: Holger Andersson, Nils Westblom. 

Υπόθεση: Ο Σαμ και ο Τζόναθαν είναι δυο πλανόδιοι πωλητές που πλασάρουν καινοτόμα αντικείμενα. Σαν σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, περιπλανώμενοι σε ένα παράξενο σύμπαν με «οικεία» πρόσωπα σε αλλόκοτες καταστάσεις, προσπαθούν να πουλήσουν τα ασυνήθιστα «παιχνίδια» τους. Σε διάφορες στιγμές της διαδρομής τους, προσπαθούν να πείσουν υποψήφιους αγοραστές ότι χρειάζονται κωμωδία και διασκέδαση. Πάντως οι ίδιοι δεν βρίσκουν τα προϊόντα τους ιδιαιτέρως διασκεδαστικά, κάνουν όμως ότι καλύτερο μπορούν για να πείσουν τους άλλους.

Ένας άντρας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή την ώρα που προσπαθεί να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί ενώ η γυναίκα του εξακολουθεί την ετοιμασία του δείπνου στην κουζίνα. Μια ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη κρατά στο νεκροκρέβατο της μια τσάντα γεμάτη κοσμήματα για να τα πάρει μαζί της, με τους γιους της να αγωνίζονται να την μεταπείσουν. Ένας ταξιδιώτης πέφτει νεκρός στην καφετέρια ενός φέριμποτ έχοντας μόλις πληρώσει το γεύμα του. Η ταμίας ρωτάει: «Υπάρχει κάποιος που θέλει το γεύμα; Είναι δωρεάν!». Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το παράδοξο σύμπαν του κόσμου του Σαμ και του Τζόναθαν.

Πρόκειται για ένα ταξίδι ανάμεσα στο χιούμορ και την τραγωδία που αποκαλύπτει την ομορφιά των απλών στιγμών, την ευτέλεια αλλά και το μεγαλείο της ζωής, καθώς και την απόλυτη αδυναμία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.

Ο ιδιοφυής Σουηδός δημιουργός Ρόι Άντερσον ολοκληρώνει την τριλογία του για το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης που ξεκίνησε το 2000 με τα αριστουργηματικά «Τραγούδια από το 2ο όροφο». Μη φοβάστε το μακρόσυρτο και βαρύγδουπο τίτλο που θα μπορούσε να παραπέμπει και σε ανελέητο τρολάρισμα. Ο Άντερσον έχει απόλυτα τίμιες προθέσεις!  Σύμφωνα με τον ίδιο «…υπάρχουν τρία πράγματα που με απασχολούν και τα θεωρώ πολύ σημαντικά: Το ένα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, γεγονός πολύ κακό ειδικά στις μέρες μας που οδηγεί στην διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού. Το δεύτερο είναι η ευπάθεια. Είμαι πολύ λυπημένος όταν βλέπω ανθρώπους ευάλωτους να ταπεινώνονται. Η ταπείνωση είναι το τρίτο που με απασχολεί». Σκούρα λοιπόν τα πράγματα και πρέπει να αντιμετωπισθούν με φλέγμα και χιούμορ. Ένας διανοητικός και οπτικός θρίαμβος που τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας. 

Διανομή: Ama Films 

Στις αίθουσες από 13.11.14