Fury

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Κίνα– 2014 

Διάρκεια: 134 λεπτά

Είδος: Πολεμικό Δράμα

Σκηνοθεσία: David Ayer

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jim Parrack, Brad William Henke, Kevin Vance, Xavier Samuel, Jason Isaacs, Anamaria Marinca, Alicia von Rittberg, Scott Eastwood, Laurence Spellman, Daniel Betts. 

Υπόθεση: Απρίλιος 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν την τελική αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Collier πιο γνωστός με το παρατσούκλι Wardaddy (Brad Pitt) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεσή του μόνο ένα τανκ με πενταμελές πλήρωμα. Το ψημένο στη μάχη πλήρωμα του τανκ, αν και μειονεκτεί αριθμητικά απέναντι στον εχθρό, διαθέτει ελάχιστα πολεμοφόδια και έχει φορτωθεί έναν νεοσύλλεκτο με ηθικά διλήμματα, καταφέρνει να ανατρέψει τις πιθανότητες, δίνοντας την τελευταία μάχη στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας που ακόμη αντιστέκεται μέσα από τα ερείπια.

Όσο και να μακιγιάρεις τον Μπραντ Πιτ για να δείχνει σημαδεμένος και μπαρουτοκαπνισμένος θα διατηρεί πάντα τη γοητεία του, εδώ μάλιστα ενισχυμένη με ένα παλιομοδίτικο χολιγουντιανό ύφος που του προσθέτει πολλούς ερμηνευτικούς πόντους. Κάτι σαν διευθυντής πολεμικού κουιντέτου που ερμηνεύει μια συμφωνία θανάτου σε ρυθμό πολυβόλου. Αίμα, λάσπη, τεστοστερόνη και μυρωδιά πτωμάτων ξεχύνονται από κάθε πλάνο και δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα πεδίου μάχης μακριά από ηρωισμούς και πολεμικές παράτες. Ωστόσο ο Ντέιβιντ Άγιερ δεν είναι ο Σπίλμπεργκ του Στρατιώτη Ράιαν αλλά, όπως αποδεικνύεται και από το υπερβολικά τραβηγμένο ιντερλούδιο ειρήνης στο μέσο της ταινίας,  ούτε και ο Ταραντίνο των Άδοξων Μπάσταρδων. Σε γενικές γραμμές πάντως η ταινία μπορεί μέχρι και να ενθουσιάσει τους φίλους του είδους και διαθέτει πολλές πιθανότητες να στείλει τον ωραίο Μπραντ στην επόμενη τελετή απονομής των Oscar. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 20.11.14