Zwei Leben (Two Lives) – Διπλή Ζωή

Παραγωγή: Γερμανία/Νορβηγία – 2012

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ  

Σκηνοθεσία: Georg Maas, Judith Kaufmann

Πρωταγωνιστούν: Juliane Köhler, Liv Ullmann, Sven Nordin, Ken Duken, Julia Bache-Wiig, Rainer Bock, Thomas Lawincky, Klara Manzel, Vicky Krieps, Dennis Storhøi, Ursula Werner, Jürgen Rißmann. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα 1990 μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η Katrine, μεγαλωμένη σε ίδρυμα της Ανατολικής Γερμανίας, είναι ένα παιδί του πολέμου: το αποτέλεσμα της σχέσης μιας Νορβηγίδας και ενός Γερμανού στρατιώτη, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως πολλά άλλα παιδιά που τα πήραν από τις μητέρες τους μετά τον πόλεμο. Ενήλικη πια, ζει στη Νορβηγία έχοντας καταφέρει να βρει τη μητέρα της. Έχει επίσης φτιάξει μια νέα οικογένεια με ένα Νορβηγό πλοίαρχο με τον οποίο ζουν ευτυχισμένοι στο Μπέργκεν με την κόρη τους και την εγγονή τους. Όταν όμως ένας δικηγόρος ζητάει από την Katrine και την μητέρα της να γίνουν μάρτυρες σε μια δίκη στο Στρασβούργο εναντίον του Νορβηγικού Κράτους, εκ μέρους των παιδιών του πολέμου, εκείνη ταράζεται και αρχικά αρνείται. Ο επίμονος νεαρός δικηγόρος θα φέρει άθελά του στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά και συγκλονιστικές αλήθειες που θα ανατρέψουν για πάντα τις πεποιθήσεις της τραγικής οικογένειας…

Η πραγματικότητα, μερικές φορές, είναι πιο τρομακτική και αδυσώπητη και από το πιο αγωνιώδες θρίλερ. Στα ίχνη της πρόσφατης Σκανδιναβικής λογοτεχνίας και μετά την περσινή επιτυχία του «Γερμανού Γιατρού» ακόμη μια ταινία που ασχολείται με τα κρυμμένα μυστικά του ναζιστικού παρελθόντος, την Ιστορία ως καταλύτη της ιδιωτικής ζωής και την τραγική τροπή που μπορεί να πάρει μια ζωή βασισμένη στο ψέμα και πνιγμένη από την ενοχή. Δομικά η ταινία μοιάζει στην ηρωίδα της: μια τυπικά ευπρόσωπη Ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή στην αρχή, μοιάζει να ασχολείται με τις κοινωνικές παρενέργειες της Ναζιστικής ιστορίας. Σύντομα όμως φανερώνει τα αληθινά της θέματα, την ταυτότητα, την προδοσία και την ευτυχία με κάθε τίμημα. Ο Τζον Λε Καρέ εναλλάσσεται με τις «Ζωές των Άλλων» μέχρι το συγκλονιστικό τελευταίο ημίωρο που δίκαια έφερε πέρυσι την ταινία στα «ημιτελικά» του Oscar ξενόγλωσσης ταινίας. Άψογη η ερμηνεία της Juliane Köhler και συγκινητική η παρουσία της μεγάλης Liv Ullmann. Δείτε το! 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 20.11.14