Παλληκάρι: Ο Λούις Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

Παραγωγή: Ελλάδα – 2014 

Διάρκεια: 92 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Νίκος Βεντούρας

Παραγωγή, έρευνα: Λαμπρινή Χ. Θωμά

Μουσική: Μάνος Βεντούρας

Σύμβουλος Παραγωγής: Μενέλαος Τζαφάλιας

Τραγούδι: Φρανκ Μάνινγκ

Υπόθεση: Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούι Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές στην ιστορία του αμερικάνικου εργατικού κινήματος. Η ταινία ξαναζωντανεύει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη απεργία των μεταναστών ανθρακωρύχων του Κολοράντο το 1914 και στη σφαγή αθώων ψυχών που την ακολούθησε και οδήγησε στην καταστολή αλλά ποτέ δεν ξεχάστηκε ουσιαστικά. Η παραγωγός Λαμπρινή Θωμά και ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούι Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να σκεπάσουν.

Ο Λούις Τίκας ήταν ένας Κρητικός από το Ηράκλειο που μετανάστευσε στις ΗΠΑ των αρχών του 20ου αιώνα, αναζητώντας όπως όλοι, μια καλύτερη τύχη στον Νέο Κόσμο. Διατηρώντας στην αρχή καφενείο, κατέληξε ανθρακωρύχος στα ορυχεία των Ροκφέλερ στο Κολοράντο όπου οι συνθήκες ήταν κάτι χειρότερο από δραματικές για τους ανεπιθύμητους από τους Αγγλοσάξωνες μετανάστες.

Χωρισμένη μεθοδικά σε ολοκληρωμένα εννοιολογικά κεφάλαια, η ταινία, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται κυρίως σε συνεντεύξεις και προφορικό λόγο και λιγότερο στα ούτως ή άλλως λιγοστά στοιχεία της εποχής, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή τόσο λόγω της διαύγειας και της κριτικής θεώρησης με την οποία παρατίθενται τα ιστορικά γεγονότα όσο και λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλεί η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μαζικού εγκλήματος που παρέμεινε για πάντα ατιμώρητο. Μια ιστορία που δυστυχώς παραμένει επίκαιρη σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Συνίσταται θερμά! 

Διανομή: New Star 

Στην αίθουσα Αλκυονίς από 27.11.14