Η Μιμή Ντενίση δημιούργησε μια μοναδική «Σμύρνη μου Αγαπημένη»

Από τον Τάσο Ντερτιλή                                                                                                                             

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση, δημιούργησε μια μεγάλη παραγωγή για τη Σμύρνη, με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό από τη θρυλική πόλη.

Από τις 30 Οκτωβρίου που έχουν ξεκινήσει οι παραστάσεις αυτής της λαμπερής υπερπαραγωγής με τίτλο «Σμύρνη μου αγαπημένη», όλοι οι θεατρικοί δρόμοι οδηγούν στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση για τη Σμύρνη και την ιστορία της γράφτηκε μετά από έρευνα πολλών ετών και καλύπτει την πιο  σημαντική ιστορικά περίοδο από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Στο πλαίσιο της έρευνας  για τη συγγραφή του έργου, η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο  ευρύ κοινό μέσα από το έργο. 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο ξεκινάει ανάμεσα στις απλωμένες μπουγάδες στα Προσφυγικά του Πειραιά της δεκαετίας του 20. Εκεί βρίσκεται η «κόνα» Φιλιώ, παλιά αρχόντισσα της Σμύρνης που θυμάται και νοσταλγεί τις ένδοξες μέρες της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας αλλά και Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο μεγαλέμπορος άντρας της Φιλιώς φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένεια του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη.  Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν όλων τις ζωές, από τον ερχομό των Ελλήνων ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα στις δυόμιση και βάλε ώρες που διαρκεί η παράσταση, μαζί με την ιστορία της αρχοντικής οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της αγαπημένης πόλης.

Στο έργο συνδυάζονται η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο με την κλασική θεατρική δραματουργία, η κωμωδία με το δράμα, η ζωντανή μουσική με τη μοντέρνα χορογραφία και χρησιμοποιούνται πλουσιοπάροχα οι τελευταίες τεχνικές μεγάλων θεατρικών θεαμάτων για να αναβιώσει  το κλίμα της εποχής που δεν προμήνυε την καταστροφή που θα ακολουθούσε αλλά και η ζοφερή ατμόσφαιρα που τύλιξε εκείνο το καλοκαίρι του 23 την μαρτυρική πόλη και οδήγησε τον Ελληνισμό στη μεγαλύτερη τραγωδία του του 20ου αιώνα. Η αφήγηση της Μιμής Ντενίση, πότε χαρούμενη και νοσταλγική, πότε σκοτεινή και διδακτική, η άνεση με την οποία αλωνίζει ως κόνα Φιλιώ την τεράστια σκηνή του Θεάτρου, τα υπέροχα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, οι εκπληκτικοί φωτισμοί, οι σπουδαίοι ηθοποιοί που πλαισιώνουν το καστ, παλιοί και νεώτεροι, μαγνητίζουν το κοινό και του φέρνουν πολλές φορές δάκρυα στα μάτια, ιδιαίτερα μάλιστα στους θεατές που έλκουν την καταγωγή τους από εκείνα τα μέρη. Και μάλιστα χωρίς το έργο να καταγγέλλει συλλήβδην τους Τούρκους για τα δεινά του Ελληνισμού, κρατώντας σχετικά ίσες αποστάσεις και καταγράφοντας με διαύγεια τη διεθνή πολιτική κατάσταση της εποχής που διαμόρφωσε τις συνθήκες για την καταστροφή. Και όσο περνάει η ώρα με χαρές και γιορτές και πολυτέλεια καθοδόν προς την επερχόμενη θύελλα, κάποιοι θεατές ίσως σκεφτούν ότι είναι μάλλον μεγάλη η διάρκεια του έργου αλλά πριν προλάβουν καν να ολοκληρώσουν τη σκέψη τους πετάγονται δύο σκηνές, μια στην προκυμαία της Σμύρνης και μια στο λιμάνι του Πειραιά που μηδενίζουν το κοντέρ του χρόνου και φέρνουν ρίγη στο κοινό που όρθιο διακόπτει τη ροή της παράστασης με χειροκροτήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κοινό έρχεται σε επαφή με το θέμα της καταστροφής της κοσμοπολίτισσας του Αιγαίου, είναι όμως η πρώτη φορά που όλες οι μαρτυρίες και οι μνήμες έχουν συνοψισθεί σε ένα θέαμα που, δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, θυμίζει «οικεία κακά» και κρούει τον κώδωνα για τις νέες τραγωδίες που  μπορεί να βρουν την πατρίδα μας στον 21ο αιώνα. Η «Σμύρνη μου αγαπημένη», είτε αρέσει είτε όχι, είναι το θεατρικό γεγονός της χρονιάς. 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού

3D & επεξεργασία οπτικού υλικού: Γιάννης Βολιώτης 

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Κώστας Βουτσάς. 

Συμμετέχουν επίσης οι Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμηγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο. 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα: Ανδρέας Κατσιγιάννης. 

Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα. 

Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος Τηλ. 212 254 0000

http://www.facebook.com/smyrnh.moy.agaphmenh

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 30 Οκτωβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00

Πέμπτη 19:00

Παρασκευή  20:00

Σάββατο 20:00

Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικά εισιτήρια:  €35, €28,  €23,  €18 & €14 (θεωρείο)

Ομαδικά εισιτήρια: (άνω των 20 ατόμων):  €22,  €16,  €14, €12 (θεωρείο)

Εισιτήριο για παιδιά μέχρι 12 ετών: €12 (πλατεία), €9 (θεωρείο)

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑμεΑ & ανέργους)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.212 254 0300.  Γίνεται και ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων και τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Επίσης στο εκδοτήριο της Ticketservices  - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ