Κοινός Παρονομαστής

Παραγωγή: Ελλάδα – 2014 

Διάρκεια: 77 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Αντωνίου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Θανάσης Παπαδόπουλος, Θάνος Νάκος, Ηρακλής Παλάτσιος, Λίνα Γεωργουλάκου, Πέτρος Γιασεμής, Κατερίνα Βεργέτη, Μιχαλέλα Νέτη και οι μικρές Μαρκέλλα & Δέσποινα.

Υπόθεση: Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες συναντιούνται σε ένα καφενείο και η συζήτηση για τη σχέση των δύο φύλων δεν αργεί να ανάψει. Για τον κύριο Πλάτωνα (Αντωνίου) τον χήρο ιδιοκτήτη του καφενείου, η γυναίκα εκπροσωπεί το ιερό, το οποίο έχει ταυτίσει με το πρόσωπο της αγαπημένης του κόρης. Για τον χαμηλών τόνων Δημήτρη (Χαραλαμπίδης) η γυναίκα είναι το εισιτήριο για την ήσυχη ζωή που τον περιμένει μετά τον επικείμενο γάμο του. Για τον νεαρό Αλέξανδρο (Δαδακαρίδης) η προσέγγιση είναι καθαρά ρομαντική και πλατωνική, αφού είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα που γνώρισε στο διαδίκτυο και δεν έχει συναντήσει ποτέ του. Για τον παιδαρά Νίκο (Κυριακίδης) όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες είναι π…, εξαιρουμένων πάντα μάνας και αδελφής, όπως για παράδειγμα η φίλη του που του έσκασε το παραμύθι ότι τον παρατάει σύξυλο και παντρεύεται. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των τόσο διαφορετικών ανθρώπων είναι η γυναίκα. Μια γυναίκα τέλος πάντων…

Ντεμπούτο για το νεαρό σκηνοθέτη-σεναριογράφο Σωτήρη Τσαφούλια, μια ταινία διαλόγων που, αν και διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός καφενείου, καταφέρνει μέσα από το εξαιρετικό μοντάζ και τις μετρημένες ερμηνείες ενός πολύ αξιόλογου ανδρικού κουαρτέτου, να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Ωστόσο οι διάλογοι είναι γεμάτοι τσιτάτα και αφορισμούς που εκσφενδονίζονται με ρυθμό πολυβόλου και αφενός δεν αφήνουν δυνατότητα αφομοίωσης στο θεατή αφετέρου προδίδουν ένα ξεπερασμένο συντηρητισμό που το φινάλε σπρώχνει σε προσβλητικό για κάποιους θεατές επίπεδο. Η αγάπη χωρίς όρους και αστερίσκους πράγματι είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής αλλά δεν εκπορεύεται μόνο υπό προϋποθέσεις, έτσι; Ο καλός ρυθμός και οι ερμηνείες θα ικανοποιήσουν πάντως το πλατύ κοινό. Το τραγούδι των τίτλων σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου ερμηνεύει η Μελίνα Ασλανίδου. 

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ TRIVIA / FUN FACTS 

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2013 σε μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Κωνσταντίνο λίγο έξω από το  Λαύριο, η οποία βάφτηκε και εξοπλίστηκε από την αρχή για τις ανάγκες τις ταινίας. Υπήρξε αλλαγή ηθοποιού σε βασικό χαρακτήρα της ταινίας, μόλις μία εβδομάδα πριν την πρώτη κλακέτα. Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες κινηματογραφιστές, ο Άρης Σταύρου (Ένα Αστείο Κορίτσι (1970), Αλαλούμ (1982), Γλυκιά Συμμορία (1983),  Ο Βυσσινόκηπος (2000), Αυτή η Νύχτα Μένει (2000), El Greco (2007), Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012) κ.α.).

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στην ταινία, κατέχει ρεκόρ ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες συμμετοχές σε ελληνικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από την εποχή της ΦΙΝΟΣ. Ο Θάνος Νάκος και ο Θανάσης Παπαδόπουλος, που υποδύονται δύο θαμώνες ταβλαδόρους, δεν ξέρουν και δεν έχουν παίξει πότε στη ζωή τους τάβλι.  Ο Μπούμπης, ο σκύλος που εμφανίζεται στην ταινία, είναι αδέσποτος και ακόμα τριγυρνά στην περιοχή που γυρίστηκε η ταινία.

Η ταινία έχει βραβευτεί με τα: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη - 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού για τον Αντώνη Αντωνίου, Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο και Κοινού – 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Καλύτερης Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο – 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 11.12.14