Έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Έχουμε ξαναμιλήσει για το σημαντικό πολιτιστικό έργο που επιτελείται αθόρυβα σε απόσταση 160 χλμ. δυτικά της Αθήνας, στον λεγόμενο και «Ομφαλό της Γης», ιερό τόπο των Δελφών.

Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο μπαίνει ο εθνάρχης των αρχών του 20ου αιώνα Ελευθέριος Βενιζέλος και η σχέση λατρείας του λαού με αυτόν. Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του (1864-2014) διοργανώνεται έκθεση με τίτλο "Ετόλμησα να υμνήσω..." και περιεχόμενο διάφορες λατρευτικές απεικονίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε έργα τέχνης, αντικείμενα και λαϊκά καλλιτεχνήματα της εποχής.

Η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει κατά καιρούς εμπνεύσει εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες, έχει αποτυπωθεί σε χρηστικά και μη αντικείμενα, σε υφαντά, λαϊκές λιθογραφίες καθώς και σε άλλα είδη τέχνης. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό υλικό παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από ποικίλα τεκμήρια και εκθέματα, όπως επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζεται ως «Ζευς Ελευθέριος», ως νέος Οδυσσέας, ως Ηνίοχος- Ήλιος, ως Ηρακλής και Λεωνίδας και ως λαϊκός  ήρωας, φουστανελάς.

Παράλληλα παρουσιάζεται ανέκδοτο, χειρόγραφο και έντυπο, υλικό, στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρεται ως ο "Μέγιστος των Ελλήνων", "Γίγας", "Πολυμήχανος", "Ο Προστάτης του Γένους μας", ο "Πανελλήνιος Πόθος", "Θρίαμβος του Ελληνισμού", "Ο Θεοπρόβλητος αρχηγός" , "Τρισμέγιστος Εθνάρχης", "Ο Λατρευτός" κ.ά.

Τα εκθέματα προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, την Συλλογή της Alpha Bank, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.

Και μόνο η ύπαρξη των παραπάνω αντικειμένων μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις και κριτική διάθεση σχετικά με το φαινόμενο της προσωπολατρείας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας που δεν φαίνεται να έχει εκλείψει ακόμα και στις σημερινές δύσκολες και κυνικές μέρες μας. Ιστορικά αντικείμενα την ύπαρξη των οποίων αν γνώριζε η «σιωπηλή πλειοψηφία» ίσως και να μην παρέμενε σιωπηλή για πολύ απέναντι στα σύγχρονα τεκταινόμενα…

Σημαντική και επίκαιρη έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Και αν βαρύνετε από την πολλή σκέψη, μια νυχτερινή βόλτα στη γειτονική Αράχοβα θα σας χαλαρώσει για τα καλά!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης

Εγκαίνια :  Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου στις 12.00

Διάρκεια: 21/12/2014-30/01/2015

Να σημειωθεί επίσης ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το έργο που αφορά  την ψηφιοποίηση του υλικού και των εργασιών του Κέντρου με τίτλο «Προβολή και ανάδειξη των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών μέσα από την χάραξη μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής». Μέσα από διαδραστικές εφαρμογές web, τη δημιουργία καναλιού You Tube, εικονικές ξεναγήσεις, λανσάρισμα εφαρμογών για κινητά κλπ. το κοινό θα μπορέσει να έρθει σε άμεση επαφή με το έργο του Κέντρου και να γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο του που περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθεί.